Kalesija 26°

SBiH: Dok se nekažnjeno negira genocid i drugi zločini ne možemo reći da je fašizam pobijeđen

Povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Stranka za Bosnu i Hercegovinu upozorava da ovo zlo još nije iskorijenjeno, bez obzira na višedecenijsku globalnu borbu protiv fašističkih režima i organizacija koje su uzrokovale milionske žrtve u cijelom svijetu.

Bosna i Hercegovina je samo prije dvije decenije bila žrtva tih režima, svoju suverenost i nezavisnost je platila hiljadama ljudskih života, građani i institucije mukotrpno već 20 godina obnavljaju ovu zemlju, vodeći je prema integriranju u svjetske i evropske asocijacije. Nažalost, na tome putu i danas su joj prepreka recidivi režima koji su od 1992. do 1995. godine u BiH počinili genocid i druge stravične zločine.

Stranka za BiH je istovremeno ogorčena i oštro osuđuje zlonamjeran potez Norveške državne televizije NRK koja je 26. i 27. aprila 2011. godine emitovanjem dokumentarnih filmova o Srebrenici i Sarajevu dozvolila falsifikovanje i prekrajanje činjenica o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, etničkom čišćenju i genocidu. Pod firmom slobode medija dozvoljena je promocija fašističkih zlodjela u Bosni i Hercegovini, a žrtve zločina su degradirane. Sve dotle dok se nekažnjeno negira genocid i drugi zločini ne možemo reći da je fašizam pobijeđen.

Ovi filmovi također nisu u skladu sa činjenicom da se zvanična Norveška još davno, otvaranjem Muzeja holokausta u kući Kvislinga, nedvosmisleno i sasvim jasno obračunala sa genocidnom i fašističkom ideologijom vlastitih narodnih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata, i njima se pokušava od žrtve tražiti izvinjenje onima koji su nad njom počinili zločine.

Podsjećamo, 26. februara 2007. godine, Međunarodni sud pravde u Hagu je utvrdio da je počinjen genocid nad bosanskim Muslimanima u i oko Srebrenice, te da je genocid počinjen od strane institucija Republike Srpske, tj. Vojske Republike Srpske i Policije Republike Srpske. Istom presudom Srbija je proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o genocidu zbog svog propusta da spriječi genocid i da kazni sve osobe koje su učestvovale u ovom zločinu, kao i za odbijanje da se povinuje privremenim mjerama koje je Sud naredio 1993. godine.

Mnogi u međunarodnoj zajednici su priznali fatalnu grešku učinjenu prema žrtvama genocida u Srebrenici kroz priznanje Ujedinjenih nacija i kroz deklaracije: Kongres Sjedinjenih Američkih Država je osudio genocid, etničko čišćenje i agresiju protiv Bosne i Hercegovine, Evropski parlament je proglasio 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, pa čak je i Skupština Srbije osuđujući ovaj zločin i nudeći izvinjenje porodicama žrtava priznala svoju odgovornost za počinjeni genocid.
Stranka za BiH odlučna je, zajedno sa svim demokratskim snagama u BiH, nastaviti graditi Bosnu i Hercegovinu po mjeri svih njenih građana, ali i suprotstaviti se pokušajima prekrajanja činjenica o agresiji na BiH.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Lijep gest: Obnovili ispisana imena na spomen obilježjima na Lisači

BiH: Sedam žena ubijeno u prvih šest mjeseci ove godine

Sjećanje na Hatidžu Mehmedović, majku koja je simbol borbe za istin …

Na Kameničkom brdu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve …

Strast prema numizmatičkom sakupljanju: Priča o mladom kolekcionaru …

CLOSE
CLOSE