Kalesija 11°

Savjeti stručnjaka: Ishranom do boljeg raspoloženja!

Postoje dani kada se osećamo umorno, iscrpljeno, dekoncentrisano i bezvoljno. Međutim, prema riječima nutricioniste pametnim odabirom namirnica možemo da poboljšamo raspoloženje. Evo i na koji način.

Kada smo pod stresom trošimo veće zalihe vitamina i minerala. I ako se pravilno hranite u periodima povećanih psihičkih ili fizičkih napora potrebno je unositi više vitamina i minerala.

Antistresna hrana

U periodima stresa izbjegavajte kafu, crni i zeleni čaj, coca-colu i energtska pića kao i alkohol. Rafinirani šećer i kofein (osnovni sastav coca-cole i energetskih pića), izazivaju brze uspone i padove šećera u krvi što je veliki šok za organizam.

Hrana za mir i spokoj

Šećer i skrob u ugljenimhidratima povećavaju nivo serotonina u mozgu i donose nam dobro raspoloženje i mir. Jedite integralnu tjesteninu, integralni hljeb, interalni pirinač, grah, krompir, voće, povrće…

Protiv zabrinutosti

Složeni ugljenihidrati biljnog porijekla posebno krompir, integralne žitarice, hljeb, pirinač, kokice, med sadrže triptofan koje tijelo pretvara u serotonin koji je prirodno sredstvo protiv depresije. Ugljenihidrati podstiču otpuštanje insulina u krvotok a inzulin čisti put triptofanu da dođe do mozga i pretvara se u “hormon spokoja” serotonin. To nam daje osjećaj mira i zadovojstva, omogućava normalan san, smanjuje apetit i podiže prag bola.
Ako ste nervozni i uznemireni, izbjegavajte kafu i sve energetske napitke sa kofeinom, crni i zeleni čaj, piše Blic.

Protiv depresije

Jedite složene ugljenehidrate, crni hljeb, integralnu tjesteninu i pirinač, suhe smokve i kajsije, grah. Neophodna je i folna kiselina koje ima u tamnozelenom lisnatom povrću (npr. spanak), selena ima u sjemenkama suncokreta, luku, feferonima, tunjevini. Nedostatak folne kiseline (folacina) je jedan od uzroka depresije jer sarađuje u stvaranju serotonina. Folna kiselina spada u vitamine B kompleksa, i može se dodavati u tabletama. Ako ste tužni izbjegavajte alkohol, jer je depresor nervnog sistema, što znači pojačava depresiju.

(24sata.info)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE