Kalesija

Sattler s čelnicima TK: Kantoni mogu odigrati značajnu ulogu u procesu evropskih integracija BiH

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler danas je u Tuzli razgovarao s čelnim ljudima izvršne i zakonodavne vlasti u Tuzlanskom kantonu o energetici, privredi, te posljednjim slučajevima femicidima u tom kantonu. 

Ambasador Sattler je nakon sastanka izjavio da je Tuzlanski kanton značajan dio BiH koji može odigrati važnu ulogu u okviru evroatlanskih integracija.

– Dvije su teme o kojima smo razgovarali, prva, goruća, pitanje evroatlanskih integracija i da se bez odlaganja djeluje na tom planu i optimista sam da ćemo do kraja marta imati pozitivne vijesti. Proces evropskih integracija nije ograničen samo na prostor Sarajeva nego na kompletno društvo, a kantoni svakako mogu odigrati značajnu ulogu i to je bila druga tema o kojoj smo razgovarali, odnosno o tome šta kanton može uraditi na polju euroatlanskih integracija – istakao je ambasador Sattler.

Kazao je da Tuzlanski kanton ekonomski centar, što pokazuju podaci o izvozu, ali i obrazovni centar gdje se ‘proizvodi’ veliki broj kadrova. 

U delegaciji je bio i ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar, koji je poručio kako Slovenija vjeruje u evropskih put BiH.

-Imate podršku s naše strane i uvjereni smo da se može napraviti sljedeći korak. Vjerujem da će mart ove godine biti malo drugačiji. BiH ima kapacitet za članstvo u EU – kaže ambasador Sedar. 

Premijer TK Irfan Halilagić izvijestio je ambasadore Sattlera i Sedara o aktivnostima koje su provedene u Tuzlanskom kantonu i koje će biti vrlo brzo realizirane. 

– Razmijenili smo mišljenja i nama je pružena ruka Europske unije, a nama objektivno u EU i pripada mjesto. Na tom putu TK aktivno radi. Konstatovali smo da je važna međuentitetska saradnja i dali smo usmenu i svaku drugu vrstu podrške takvoj saradnji. Želimo pruženu ruku EU adekvatno prihvatiti – rekao je premijer Halilagić. 

Izvršna i zakonodavna vlast u TK dobili su pohvale zbog dobre međuentitetske saradnje na području općina Teočak, Sapna i Čelić. 

– Izražavam dobrodošlicu gospodinu Sattleru i kompletnoj delegaciji. Ovo je možda znak da ćemo 21. marta dobiti ‘zeleno svjetlo’ i da ćemo otvoriti pregovore sa Evropskom unijom. Prvi put sam razgovarao sa Sattlerom i siguran sam da ćemo ići ka zapadu jer svi naši putevi vode ka zapadu, a ne na istok – zaključio je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović. 

Nakon Tuzle, Sattler će u Gradačcu prisustvovati obilježavanju završetka projekta revitalizacije sistema vodosnabdijevanja. Sredstvima Evropske unije osigurana kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) i drugih donatora, obnovljeno je 40 km vodovodnog sistema kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje i distribucija pitke vode za oko 20.000 stanovnika općine Gradačac.

Sattler će se u petak, 8. marta sastati s predstavnicima vlasti Brčko Distrikta, prisustvovati svečanoj akademiji obilježavanja Dana Distrikta, te događaju na kome će biti obilježeno puštanje u rad nove dizalice u JP “Luka Brčko” čiju je nabavku finansirala Evropska unija.

Za rehabilitaciju Luke Brčko, koja uključuje i nabavku novog krana, Evropska unija je izdvojila tri miliona eura bespovratnih sredstava.

Sattler će u Brčkom otvoriti i izložbu “Između četiri zida”, koja ukazuje na probleme nasilja u porodici i potrebi prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Nakon toga planirana je posjeta Bijeljini i zvanično otvaranje zgrade Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini izgrađene finansijskim sredstvima Evropske unije u vrijednosti više od 1.3 miliona eura bespovratnih sredstava.

RTVTK/Fena

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  “Bosna” dočekuje ekipu NK “Orahovica 74”, …

  Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 4. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 4. 2024.)

  Na hadž ove godine iz Kalesije ide 46 osoba

  CLOSE
  CLOSE