Kalesija

Sanela Jenkins: “Ako BiH uradi za Divjaka koliko i za Ganića, on će biti oslobođen”

U cilju pravilnog informisanja javnosti, zbog sve učestalijih natpisa u medijima kako država ništa nije uradila kad je uhapšen bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejup Ganić, važno je znati pravu istinu. Moja dužnost je da stanem u odbranu istine, kako bi građani Bosne i Hercegovine mogli rasuđivati o onome šta se dešavalo, šta se dešava, i šta će se možda dešavati i u buduće.

Piše: Sanela Jenkins

Ko je država, ako nije Predsjedništvo BiH? Ko je država ako nije Ministarstvo vanjskih poslova BiH? Šta su to predsjedavajući Predsjedništva BiH, ministar vanjskih poslova BiH, savjetnik predsjednika, ambasador BiH u Velikoj Britaniji, i mnogi drugi koji su bili uključeni na oslobađanju Ganića? Svi su oni i još mnogi drugi koje nisam naborajala, predstavnici države, koji su radili svoj posao patriotski, iskreno i prijateljski ako hoćete.

Kako sam ja uključena u tu priču? Uključena sam tako što su me nazvali prijatelji koji vode moju Fondaciju u Sarajevu, a koji su predhodno bili u kontaktu sa kabinetom Silajdžića, sa Silajdžićem lično i direktno sa porodicom Ganića. U prvih 24 sata Ganić je imao čvrste garancije da će kaucija za njegovo puštanje na slobodu biti obezbjeđena, jer je iza njega čvrsto stajao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić. Dakle ponovo je država vukla potez.

I još jedna važna stvar o kojoj se puno ne priča u Bosni i Hercegovini. Svi se slažemo da je slučaj Ganić politički montiran proces, da je Srbija zloupotrijebila međunarodno pravo i da je i Velika Britanija bila uvučena u ovaj proces. Pravni tim Ejupa Ganića, uz nesebičnu asistenciju Silajdžićevog savjetnika Damira Arnauta, su odradili fantastičan posao na pravnom polju. Ali isto tako, ako je politički montiran proces, morala se voditi i vodila se bitka na političkom terenu uz neumorno lobiranje Silajdžića i ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja kod svjetskih lidera i šefova diplomatija. Dakle država je uradila puno, i tome smo svi svjedoci, u uslovima kad je pola države i pola ministara željelo vidjeti Ganića u Beogradu. Dakle, država BiH, svezanih ruku, protiv srbijanske diplomatije i kompletne političke i pravne mašinerije. Bravo.

I na kraju, ono što je najvažnije u ovom momentu, država, šta god da to značilo, i svi mi treba da se skoncentrišemo na oslobađanje generala Jovana Divjaka. Umjesto da nasjedamo na podmetanja onih koji hoće da naprave haos među nama, i da se priča prebacuje na svađu samih sa sobom, bolje je da se skoncetrišemo na ono što je najvažnije, a to je da general Divjak sretno stigne u Sarajevo.

Ako država sa svojim patriotama uradi za generala Divjaka koliko i za Ganića, sigurna sam da će gospodin Divjak ponovo šetati ulicama Sarajeva.

(Sarajevo-x.com)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Kozji sir proizveden u Tupkoviću osvojio gurmane širom svijeta: Za k …

  U petak panel diskusija “Nasilje nad ženama i djevojčicama na …

  Priča žene iz BiH obilazi region: Muž me ukr'o, kičmu sam lomila, …

  Putevi u BiH: Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putn …

  Servisne informacije iz Živinica (5. 12. 2023.)

  CLOSE
  CLOSE