Kalesija

Samo u BiH: Na marku zaposlenom, 75 feninga državi!!!


Na svaku isplaćenu marku zaposlenom u Federaciji BiH poslodavci moraju uplatiti u budžet 70 feninga fiskalnih nameta i zavisno do kantona i opštine, još četiri do pet feninga parafiskalnih – izjavio je Srni direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević.

“To je ogromno opterećenje koje zaista onemogućava novo zapošljavanje i razvoj. Mi smo ranije, prije povećanja poreza i doprinosa, u našim aktivnostima i razgovorima sa federalnom Vladom, isticali dobar primjer iz Republike Srpske /RS/ i tražili da se ujednače ti uslovi”, rekao je Pandurević.

Prema njegovim riječima, poslodavci iz FBiH pred kraj prošle godine ostali su frapirani činjenicom da su u Srpskoj ti nameti – porezi i doprinosi povećani, uz protivljenje i Unije poslodavaca RS, a i sindikata.

“Uprkos negativnom stavu Ekonomsko-socijalnog savjeta RS, Vlada je taj zakon pustila u proceduru i on je izglasan. Mislim da je to pogubno, i sigurno je da će se štetne posljedice toga osjetiti već tokom ove godine”, smatra Pandurević.

On je istakao da javnu potrošnju u BiH treba staviti pod kontrolu, a ne da svakih par godina zemlja pozajmljuje novac od Međunarodnog monetarnog fonda, da bi se “krpile” rupe u budžetima, te dodao da svaka odgovorna vlada mora o tome voditi računa.

“Javna potrošnja je jedna vreća bez dna. Njima kad zatreba novca, oni povećaju namete i uzimaju od onih od kojih misle da mogu uzeti, ali ne razmišljaju da će poslodavac, da bi sebe zaštitio, morati ili da smanji plate ili da otpusti jedan broj zaposlenih, a da ne govorimo o društvenom i ekonomskom razvoju i stvaranju novih radnih mjesta”, naveo je Pandurević.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE