Kalesija 12°

Salih Dugonjić iz Bulatovaca sutra će zapostiti svoj 77. ramazan

Mnogo puta smo se uvjerili u istrajnost u postu naših djedova i nena i u svojim poznim godinama. Upravo jedan takav primjer, želje i volje, donosimo iz Bulatovaca u kojima smo posjetili Saliha Dugonjića (87).

Kada je Salih, kao desetogodišnjak, počeo da posti Ramazan nije znao šta znači post, znao je samo da mu roditelji zabranjuju da jede. Međutim, kako je vrijeme odmicalo i Salih odrastao ramazan i post usadili su se u njegovo srce.

“Kad smo išli u mejtef hodža nam je objašnjavao što se to posti, šta to znači. Ja sam malo pomalo učio. Pa sam vidio kako otac posti, kako mati i tako sam i sam počeo.” kaže Salih.

Iako se Salih kroz život uglavnom bavio poljoprivredom i radio na poljoprivrednim mašinama, što je iscrpljujući fizički posao, on nikada nije mrsio. Kaže kako nije ni pomišljao na to, niti mu je kad bilo teško postiti.

Njega zdravlje dobro služi, može se pohvaliti kako je svega nekoliko puta u životu posjetio doktora. On čak nema nikakvu terapiju, svi njegovi nalazi su uredni.

“Ne pijem nikakve lijekove, snaha mi nekad daje paracetamol ako se prehladim. To je sve.” priča on. Salih sada ima 87 godina i ovogodišnji ramazan će biti njegov 77. u nizu kojeg će zapostiti i nada se ispostiti.

Salih je i jedan od najstarijih stanovnika Bulatovaca.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE