Kalesija

Sa sastanka u Karađorđevu poručeno: Srbija neće podržati referendum u BiH koji bi značio podjelu naše zemlje

Predsjednici Srbije i Turske Boris Tadić i Abdulah Gul, kao i članovi Predsjedništva BiH ocijenili su danas da je zajednička budućnost za tri zemlje u Evropskoj uniji, a budućnost regiona Balkana u razbijanju predrasuda, procesu pomirenja i nemiješanju u unutrašnje stvari drugih država.

Nakon trilateralnih razgovora u Karađordjevu, Tadić je ukazao da postoje velike mogućnosti za međusobnu saradnju tri zemlje u oblastima politike, ekonomije, kulture i nauke, ali je ocijenio da je preduslov za to proces pomirenja.

Predsjednik Srbije izjavio je da Srbija nikada neće podržati referendum koji bi vodio podjeli Bosne i Hercegovine i na bilo koji način doveo u pitanje integritet te zemlje. Tadić je ponovio da Srbija u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum, kao i teritorijalni integritet svih svojih susjeda, ali da isto očekuje i od njih u pogledu Kosova, prenose agencije.

Na pitanje novinara o referendumu koji je Republika Srpska raspisala o Tužilaštvu i Sudu BiH, Tadić je rekao da se ne želi miješati u bilo šta što je unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine i što se tiče interesa njenih građana. Tadić je rekao da bi se eventualnim miješanjem u unutrašnje stvari BiH prešla “crvena linija” i ponovile neke greške iz prošlosti. Na pitanje da li čvrst stav Srbije o poštovanju integriteta BiH znači i promjenu dosadašnje politike o specijalnim vezama Srbije sa RS-om, Tadić je rekao da Srbija želi da sarađuje sa svim institucijama u Bosni i Hercegovini.

“Nakon svega što se danas čulo zadovoljni smo što se trilateralni sastanak desio upravo u Karađorđevu, koji narod BiH asocira na lošu prošlost”, rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. On je dodao da se razgovaralo otvoreno i da su pokrenuta mnoga bolna i nerazjašnjena pitanja, kao što su referendum RS-a ili hapšenje i izvođenje pred sud ratnih zločinaca… “Milo mi je da je Tadić rekao da Srbija neće priznati nikakvu referendumsku odluku koja bi značila teritorijalno i svako drugo cijepanje BiH”, kazao je Komšić.

Predsjednik Turske Abdullah Gull je rekao da Turska, iako nije članica EU već država kandidat, može svojim iskustvom pomoći Srbiji i BiH u pripremama za kandidaturu. “I Španija se više od 11 godina kao kandidat za EU pripremala za prijem u ovu zajednicu i napokon je postala članica. I Turska će kao mnogoljudna i višemilionska država napokon postati članica EU iako još uvijek ima izvjesnih problema za pijem u članstvo”, rekao je Gul i dodao: “Što se tiče Balkana, smatramo da Balkan nije kraj već srce Evrope, i samo stabilan Balkan može doprinijeti prosperitetu i svakoj drugoj saradnji”, rekao je Gul.

Nakon trilateralnog sastanka šefova država Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske izdato je zajedničko saopćenje:

Mi šefovi država Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Turske sastali smo se danas, 26. aprila 2011. godine, u Karađorđevu, na trilateralnom sastanku posvećenom unapređenju međusobne saradnje, s ciljem promoviranja mira, stabilnosti, tolerancije, zajedničke budućnosti i evropske perspektive naših država.

Na sastanku smo otvoreno tretirali razna pitanja od zajedničke važnosti, u prijateljskoj atmosferi, tragajući za zajedničkim rješenjima, te podržavajući suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja. Zaključili smo da je proces evropskih integracija zemalja regije od izuzetne važnosti, kao i da je regionalna saradnja neophodan preduslov uspjeha tih integracija.

Dogovorili smo se da se međusobno podržavamo na putu evropskih integracija; da aktivno radimo na unapređenju ekonomske saradnje i zajedničkog učešća u infrastrukturnim projektima bitnim za sve zemlje regije; da podstičemo saradnju institucija obrazovanja, kulture, nauke i sporta; da podstičemo napore na eliminiranju predrasuda (u sistemima obrazovanja); da podstičemo međuvjerski dijalog u našoj regiji; da se trilateralni sastanci nastave i u budućnosti, te da će naredni sastanak biti održan u Bosni i Hercegovini do kraja ove godine.

FTV

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  U Kalesiji dobro stanje, nemamo porodice koje se bave prosječenjem, p …

  Vlada TK: Lakše zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica

  Na području BiH locirana, identifikovana i zbrinuta žrtva međunarod …

  Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

  FK Bosna okuplja 130 djece, omladinske selekcije postižu uspješne re …

  CLOSE
  CLOSE