Kalesija

Rudari sutra stižu na protest u Sarajevo, traže plaće te definitivnu odluku o statusu RMU-a Zenica

Samostalni sindikat radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine sutra će, u 11.00 sati, ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu organizirati protest zbog situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica te činjenice da zenički rudari još nisu dobili januarsku i februarsku plaću – potvrdio je Feni predsjednik tog sindikata Sinan Husić.

Protest će biti organiziran u skladu sa prošlosedmičnim zaključakom Upravnog odbora tog sindikata, koji je odluku donio još u srijedu, a na protestu će, prema najavi, biti rudari iz svih sedam rudnika Koncerna JP Elektroprivreda BiH. Očekuje se dolazak više od 300 rudara.

Husić ističe kako su i jutros, još jednom, uputili dopis na adrese Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, JP Elektroprivreda BiH i menadžmenta RMU Zenica, u kojim ih podsjećaju da je već prošlo dovoljno vremena od sastanka u Kaknju.

Sastanak je održan 14. marta, a tada je dogovoreno da se iznađe zakonski način za isplatu plaća rudarima Zenice.

– Osnovni zahtjev na sutrašnjem protestu bit će isplata plaća za januar i februar, kao i naknada za topli obrok za ta dva mjeseca zeničkim rudarima.

Očekujemo da će tokom dana biti okončan i Elaborat o trenutnom stanju i perspektivama Rudnika mrkog uglja Zenica- kazao je Husić, koji naglašava kako će tražiti od nadležnih konačnu odluku o statusu zeničkog rudnika.

Odnosno, dodaje, da li će, na osnovu informacija iz Elaborata, biti nastavljena započeta realizacija krajem prošle godine usvojenog Programa reorganizacije i restrukturiranja poslovanja RMU Zenica, s akcentom na optimalizaciji ljudskih resursa, ili će biti obustavljena proizvodnja u Zenici.

Mnogi ostali bez posla

U sklopu realizacije ovog programa, već do sada, oko 200 rudara napustilo je u protekla tri mjeseca preduzeće po osnovu penzionisanja, dobrovoljnog odlaska ili proglašenja tehnološkim viškom.

– Spremni smo prihvatiti svaku odluku, jer ovako više ne ide – kaže Husić.

Zenički rudari u štrajk su stupili 6. marta, jer nisu dobili nijednu plaću iz tekuće godine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 KM, dok je prosječna …

  Iz sarajevske policije objavili detalje tragedije: Utvrđeni identitet …

  Srednjoškolci iz Kalesije u bosanskom stilu i ambijentu obilježili R …

  Kalesijac Rijad Alić okupio golmane sa područja TK: Zadovoljan radom …

  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici i potresna svjedoč …

  CLOSE
  CLOSE