Kalesija

Riad Hajdarević naučnik iz BiH koji radi u Norveškoj: Istražuje nove metode liječenja kancera

Naučnik Riad Hajdarević iz Bosne i Hercegovine radi u najvećem centru za liječene kancera u Skandinaviji gdje se bavi najmodernijom tehnologijom za liječenje kancera.

Hajdarević je zaposlen na Institutu za istraživanje kancera u bolnici Radium u Oslu, koja ima dugu tradiciju u liječenju i istraživanju kancera. Rad u centru PRIMA (Precision Immunotherapy Alliance) ovom naučniku omogućava dodatne kolaboracije s najprestižnijim centrima u Evropi i Americi.

Završio je doktorat iz oblasti imunologije na temu autoimunih oboljenja i to iskoristio kao osnovu za svoj prvi postdoktorat kad je istraživao glibolstom, jedan oblika kancera mozga. Trenutno radi kao istraživač/naučnik uz povremene angažmane kao vanjski saradnik u BiH i inostranstvu.

O posljednjim inovacijama i doprinosima u liječenju kancerogenih bolesti naučnik Hajdarević govorio je za portal Klix.ba.

“Donedavno, koncept liječenja nehirurškim metodama kancera je bio relativno jednostavan – uništiti što više ćelija kancera a da se pritom uništi ili ošteti što manji broj zdravih stanica. Svima su poznati izrazi ‘kemoterapija’ i ‘zračenje’. Međutim, svako zna da oboje nose nekada ogromne posljedice za pacijenta u pogledu kvaliteta života, a i u nekim slučajevima su direktan razlog smrti. Baš zbog toga se traže nove terapije koje bi mogle zamijeniti standardni tretman”, naznačio je.

Za jedan takav pristup Hajdarević izdvaja imunoterapiju, koja je, kako kaže, kolektivni naziv za upotrebu imunog sistema i molekula imunog sistema u borbi protiv kancera.

“Imunoterapija ima mnogo vrsta, od liječenja monklonskim antitijelima (kao što je rituximab) do ćelijske terapije gdje se dizajniraju posebne imune stanice u laboratoriji, umnože i ubrizgaju se nazad u pacijenta u nadi da će se tijelo tako izboriti bolje sa oboljenjem. Taj vid ćelijske terapije (CARTcell therapy) je veoma uspješan kod nesoldnih tumora, ali zbog dosta kompleksnije slike intratumorlanog prostora kod solidnih tumora one su manje efikasne”, razjasnio je.

Hajdarević je zaposlen na Institutu za istraživanje kancera u bolnici Radium u Oslu, koja ima dugu tradiciju u liječenju i istraživanju kancera. Rad u centru PRIMA (Precision Immunotherapy Alliance) ovom naučniku omogućava dodatne kolaboracije s najprestižnijim centrima u Evropi i Americi.

RTVTK/Klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 KM, dok je prosječna …

  Iz sarajevske policije objavili detalje tragedije: Utvrđeni identitet …

  Srednjoškolci iz Kalesije u bosanskom stilu i ambijentu obilježili R …

  Kalesijac Rijad Alić okupio golmane sa područja TK: Zadovoljan radom …

  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici i potresna svjedoč …

  CLOSE
  CLOSE