Kalesija 12°

Rejhanin recept za sogan dolmu

Trpeze naših majki vazda su bogate raznim jelima posebno onda kada dolaze najmiliji. Među mnogim specijalitetima svoje mjesto zauzima i sogan dolma. Spomenuta i u pjesmama. Ovog puta recept sa nama je podijelila Rejhana iz Visokog. Naša sgaovornicaa kaže da najviše voli kuhati sa unucima. To su posebno trenuci.

Recept

oko 450 g mljevene junetine
100 g riže(okruglo zrno)
1 mrkva
so
biber
mješavina začina
4-5 glavica crnog luka
1 kašika paradajz pirea
malo ulja
1 kašika brašna
1 kašičica mljevene, crvene paprike
1 kašika sirćeta
Oguliti luk i zarezati vrhove .Staviti u ključalu vodu, u koju ste dodali sirće, kuhati nekih 10 minuta (luk se ne smije prekuhati). Kuhan luk odmah prebaciti u ledenu vodu. Kada se ohladi, pažljivo razdvajati slojeve. Sjediniti mljeveno meso, rizu,sitno rendanu mrkvu .Dodati začine (so, biber, mješavina začina, mljevena crvena paprika). Sve dobro promiješati, pa puniti “košuljice” luka. Redati jednu do druge u tepsiju
Kada se sastojci utroše,Izblendati tri paradajiza u nutri buletu. Na masnoci malo bijelog luka sitno izrezanog samo da pusti miris i prelijem paradajizom. Treba da proključa i preliti lukovice ako nije dovoljno da ih prekrije dodati prokuhane vode.Peci poklopljeno u rerni ,pokriveno papirom zatim folijom i 40 minuta i na kraju otkriti oko 10 minuta da malo zarumeni

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

MIZ Kalesija: Predavanje za mlade na temu “Masovne grobnice u Bo …

KK Basket Živinice dočekuju neporaženu ekipu prvenstva, očekuje se …

Rast cijena ulja na svjetskom tržištu, odrazit će se i na BiH

Muškarci izabrali: Najatraktivnijim hobijima smatraju plivanje, fotog …

Hljeb koji se ne mijesi idealan je za sve one koji nisu vješti u prip …

CLOSE
CLOSE