Kalesija 19°

Redovna, a nakon 15 minuta i vanredna Skupština FK Bosna: Muhamed Avdić bivši, Hazim Jusufović novi predsjednik kluba!

U srijedu, 29. juni 2011. godine, održana je redovna, a nakon kratke pauze i vanredna Skupština FK Bosna Kalesija.
Prva (redovna) Skupština je prošla u takvom tonu da je nepoznavaoc prave sitaucije na trenutak mogao pomisliti da se radi o Izvještaju FC Barcelona o rezultatima u protekloj sezoni, dok je druga (vanredna) podsjećala na Daytonski mirovni sporazum, i “trenutno rješenje”.


REDOVNA SKUPŠTINA

Predsjednik Skupštine, Sejfo Softić, je otvorio redovnu sjednicu čitanjem dnevnog reda, koji je jednoglasno usvojen od strane članova Skupštine.

Dnevni red (redovne Skupštine!) je imao tri tačke, i to;
1.Razmatranje Izvještaja Upravnog odbora kluba za period januar-juni 2011. godine,
2.Zauzimanje stavova u donošenju smjernica za rad kluba u narednom periodu.
3. Tekuća pitanja

Predsjednik FK Bosna, Muhamed Avdić, je nakon toga preuzeo riječ, te podnio šestomjesečni Izvještaj o radu i poslovanju kluba.
Sjedeći u prvom redu, leđima okrenut prema ostalim članovima Skupštine kluba, Avdić je govorio o problemima koje su zadesile klub na polusezoni, a onda i salve pohvala za drugi dio sezone, koji je prema njemu iznad svih očekivanja.
12. mjesto na tabeli (od 16 klubova u Drugoj ligi Federacije) , je prema mišljenju Predsjednika iznad svih očekivanja i za svaku pohvalu. Svoju tezu je branio time što je klub u drugom dijelu sezone napustilo 6 prvotimaca, te nekolicina ljudi koji su bili podrška u prijašnjem radu klubu…
Ni riječi o razlozima napuštanja igrača, niti razlozima napuštanja nekih članova Skupštine.

Avdić je, usput, konstatovao da je bolje završiti sezonu na 12. poziciji, bez troškova, nego li boriti se za vrh tabele, ulagati, pa završiti na 2. ili 3. poziciji, vjerovatno aludirajući na FK Sloga Tojšići. U najmanju ruku interesantno razmišljanje predsjednika jednog kluba!

Navijači, sudeći prema prethodnoj sezoni, “vole” takve klubove.

Predsjednik FK Bosna je podnio i finansijski izvještaj (period januar – juni 2011.), koji je kao preslikan iz udžbenika nekog od predmeta iz ekonomije.
Prihodi: 23.375, 50KM
Rashodi: 23.375,50KM
Razlika: 0,00KM

Iako se niko nije odvažio na pitanje, nekoliko prisutnih je „razmišljajući naglas“ konstatovalo da se prihodi (u kojima ima i stavka, npr. „donacija građana 362,50KM”) i rashodi (npr. stavka „kancelarijski materijal 44,70KM) ne mogu poklapati 100%, te da je izvještaj friziran.

Ipak, i kao takav, cjelokupan Izvještaj predsjednika FK Bosna Kalesija je jednoglasno prihvaćen od članova Skupštine.

Nakon toga se krenulo raspravi iz druge tačke dnevnog reda. Nekoliko odličnih prijedloga o načinu finansiranja kluba u prestojećem periodu, je naišlo na negodovanje pojedinaca, jer se prema njihovim riječima o tome govori već godinama ali se nikada nije uradilo ništa konkretno povodom toga.
Finansiranje kluba naplatom parkinga u centru grada, je priča koja se već godinama spominje u ovom klubu, ali ovoga puta je tu priču prekinuo Turić Mumin – Živčo, te na taj način nije dozvolio da se još jedna Skupština kluba završi bez konkretnih rezultata.

Nakon kraće diskusije, Muhamed Avdić je dao neopozivu ostavku na svoje mjesto. Iako se to nije dalo naslutiti do tog trenutka, Avdić je za razloge svoje ostavke naveo umor, zdravstveno stanje kao i nedostatak podrške.
Nakon ovoga se kratko diskutovalo da li zakazati novu Skupštinu, ili pak na ovoj izabrati novog predsjednika FK Bosna.
Uslijedila je 15-minutna pauza a zatim i druga, vanredna Skupština FK Bosna Kalesija, na kojoj se trebao birati novi predsjednik kluba.


(IZ)VANREDNA SKUPŠTINA FK BOSNA

Predsjednik Skupštine je po drugi put otvorio sjednicu, na kojoj se trebao izabrati novi predsjednik FK Bosna Kalesija.
Dr. Muhamed Osmanović je predložio Hazima Jusufovića za novog predsjednika kluba, i to je bio jednini prijedlog za novog predsjednika.
Članovi Skupštine su jednoglasno izabrali Jusufovića za novog predsjenika, koji je zatražio da njegov mandat bude u trajanju od 6 mjeseci, a zatim da se ponovo razmotri njegova pozicija, što su članovi Skupštine i prihvatili.

Kao razlog takve odluke, Jusufović je naveo finansijsku situaciju, te da će klub tek sada imati većih finansisjkih problema jer su sredstva za ovu godinu u većem dijelu već povućena iz općinskog budžeta, što nije navedeno u prethodnom izvještaju.

V.d. predsjednika FK Bosna, je istakao da članovi Skupštine imaju obavezu kupovine članske karte, koja iznosi 200KM godišnje, što do sada nije bio slučaj.
Ovom prilikom izabran je i novi Upravni odbor, kojeg pored predsjendika Hazima Jusufovića čine; dr. Muhamed Osmanovć, Sejfo Softić, Adem Fejzić, Mumin Turić – Živčo, Mehmedalija Imširović, Fadil Uščuplić – Fajko, Zuhdija Karić, Alen Alić, Adnan Lović, Hasan Halilović i Fikret Tubić – Bido.

Igrači došli zbog fudbala, ali o njemu niti riječi!
Igrači došli zbog fudbala, ali o njemu niti riječi!

 

****************************************************

—Najbolju sliku o rezultatima FK Bosna Kalesija pokazuju prazne tribine na utakmicama ovog kluba u Kalesiji.
Na Skupštini, na kojoj se trebalo raspravljati o novim pojačanjima kluba, planovima za vrh tabele u narednoj sezoni, kako privući sponzore i navijače (…), govorilo se o stvarima koje imaju malo dodirnih tačaka sa sportom.

Riječi; lopta, fudbal, pobjeda, navijači (…) nisu niti jednom spomenute.

Ipak, ako vas neko upita o fubalu u Kalesiji, vi odgovorite kao svaki normalan (ne)poznavaoc ovog sporta: Iz Kalesije je Miralem Pjanić. Na ovim područjima je mnoštvo fudbalskih talenata, samo ih treba usmjeriti.

Da, SAMO!

 

Admir Karić

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE