Kalesija 10°

Recept za šljivopitu Babine Bosanke

Aišu Bošnjaković (8. godina) upoznali smo kroz nekoliko emisija. Snimali smo je i u okviru ramazanskog programa kada nas je počastila predivnom izvedbom kaside Aiša. Već neko vrijeme Aiša priprema razne recepte, što iz mamine sveske, što po naninim preporukama te snima i objavljuje na svom YouTube kanalu. Babina Bosanka nas podsjeća na tradicionalna jela koja smo možda i zaboravili. U jednom od posljedenjih videa pripremila je šljivopitu na starinski način, onako kako je nana učila.

Sastojci

1 kg šljiva
50 gr. maslaca
4 kašike griza
4 kašike brašna
4 kašike šećera

POSTUPAK:
Šljive oprati. Uključiti rernu na 250. Tepsiju detaljno zamastiti maslacem. Po zamaštenoj tepsiji posuti griza tako da se prekrije čitavo dno. Zatim pučiti šljive i jednu po jednu redati u tepsiju. Šljeve redati tako da otvoreni dio šljive bude okrenut prema dole. Šljive premazati maslacem. Posuti grizom, brašnom i na kraju šećerom. Sve to ponovo posuti ostatkom maslaca. Staviti u rernu da se peče dvadesetak minuta. Nakon dvadesetak minuta pečenja pritisnuti skorenu površinu šljivopite da se utisne u šljive i ostaviti još petnaestak minuta da se peče. Nakon toga izvaditi i servirati. Servirati se može toplo a i hladno, uvijek je dobra.

Uživajte u šljivopiti i gledajte Babinu Bosanku.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Lejla Sinanović nova hafiza Kur'ana Časnog

Šta će reći Svjetska rukometna federacija? Enis i Milan zaigrali za …

Tarik Šehić peti put prvak Švicarske

Proglašeno je najbolje suho meso na svijetu: BiH u Top 10

‘Zlatna vrpca’ na Trgu slobode u Tuzli

CLOSE
CLOSE