Kalesija 17°

Raznim aktivnostima “Nijemi Krik” sutra će obilježiti 10 godina postojanja i rada

Nijemi krik dvije riječi koje mnogo govore. Govore o bolu, strahu, dijagnozama, suočavanju borbi…Nijemi krik je isto tako hrabrost, pobjeda, razumijevanje…Nijemi Krik je naziv kalesijskog Udruženja koje ove godine obilježava 10 godina postojanja..Udruženje okuplja žene oboljele od karcinoma.
Iako pomenute riječi najviše asociraju na bol, kada se otvore vrata Udruženja tamo zatičete žene  zaokupljene radom, nasmijane, spremne jedna drugoj biti podrška. Udruženje je svoja vrata ženama otvorilo prije 10 godina. Raznim aktivnostima sutra će biti obilježena godišnjica.

“U 12:00 sati ćemo izaći iz Udruženja i krenuti u mirnu šetnju. Imamo obećanje da će nam doći žene iz drugih gradova Tuzlanskog kantona, a pozvale smo i opet pozivamo sve građane i građanke Kalesije da nam se pridruže” kazala je Senada Aščić potpredjesdnica Udruženja.

U tih 10 godina, stalo je svega kaže Senada Aščić. Tuge. Bola. Suza. Radosnica i onih drugih. Najteže je bilo podnijeti gubitak članica, a najveća sreća je kada dođu sa urednim nalazima.

Mjesec oktobar je posvećen zdravlju žena, odnosno borbi protiv raka dojke i obilježava se u 40 zemalja širom svijeta  od 1985.godine. Cijeli  mjesec je u znaku roze trake koja predstavlja borbu žena protiv raka dojke. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da obolijevaju i muškarci.  Različitim manifestacijama i aktivnostima tokom ovog mjeseca nastoji se potaknuti i povećati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja.

Karcinom jeste teška bolest, ali danas i bolest koja se može uspješno liječiti, zato je od izuzetne važnosti uključenost cijelog društva u ovaj problem. Zato je od izuzetne važnosti raditi preventivne preglede. Zato, poslušaj me IDI NA PREGLED. Bolje je danas nego sutra.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  U nedjelju “Dječija biciklijada” u Kalesiji

  Obilježavanje 32. godišnjice progona i stradanja Bošnjaka Šehera i …

  Putevi u BiH: Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove smanjena …

  Servisne informacije iz Živinica (22. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (22. 5. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE