Kalesija 13°

Raj na zemlji: Bašigovačko jezero impresionira svojom ljepotom

Ako tokom ljetnih dana tražite lokaciju za odmor i relaksaciju onda je “Rajsko jezero” Bašigovci najbolji izbor, a koje će vam ponuditi razne sadržaje među kojima i vožnju kajakom.

“Rajsko jezero” je bez obzira na godišnje doba jedna od omiljenih lokacija za sve Živiničane, ali i za posjetioce iz drugih općina/gradova.

VIDEO:

Za vrijeme sezone kupanja, jezero dnevno posjeti i do 2.000 kupača, što znači da se po posjećenosti nalazi odmah iza Panonskih jezera u Tuzli.

“Rajsko jezero” je kopovskog tipa nastalo je 1984. godine kada je obustavljena eksploatacija rude uglja. Dugo je oko 400 a široko oko 350 metara sa maksimalnom dubinom oko 40 metara na sredini.

Jezerska voda nema zagađivača, izuzetno je čista čiju manju količinu čini oborinska voda tj. jezero se snabdijeva vodom iz podzemnih izvora solidnog kapaciteta. U prilog tome govori i činjenica da je skoro neprimjetna promjena vodostaja jezera u vrijeme suša. Višak vode iz jezera stvara potočić koji nalazi svoj put do rijeke Spreče. Čistoću vode potvrđuje i prisustvo barskih školjki. Od samog nastanka jezera pa do danas u jezero su donošene razne riblje vrste, a kuriozitet je da u Rajskom jezeru obitavaju i slatkovodne meduze.

Kako prema svemu trebamo biti pažljivi i odgovorni, tako trebamo postupiti prema prirodi i sadržajima koji se nalaze u sklopu jezera.

Kajak Kanu Klub Bašibegovci – Rajsko Jezero posjetiteljima želi pružiti ugodno mjesto za boravak, te mirnu oazu koja će svojom ljepotom očarati svakog ko dođe. Prilikom dolaska na bašigovačko jezero potrebno je da se gosti pridržavaju istaknutih uputa koje se odnose na korištenje sadržaja i zona u sklopu jezera, kako bi svi imali lijep i siguran odmor i u potpunosti uživali u ovoj impresivnoj rajskoj ljepoti.

Tekst je objavljen u okviru projekta promocije agroturizma, a koji je podržan od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Fudbaleri “Mladosti” i “Sloge” ostvarili pobje …

  Veliki požar na “Dom smreka” Srebrenik, jedna osoba premi …

  TK pooštrava mjere: Kazne i za one koji daju novac prosjacima

  Želite smršaviti do ljeta? Učinite ove četiri jednostavne promjene …

  Draga naša razrednice…

  CLOSE
  CLOSE