Kalesija 31°

Rahat kuća prava atrakcija: Agroturistički biser u autentičnom bosanskom stilu i u srcu prirode

Grad Srebrenik ima čime da se pohvali, posebno kada su u pitanju (agro)turistički potencijali, pa je obavezna destinacija prilikom posjete turista Tuzlanskom kantonu. Srednjovjekovni grad prava je atrakcija, a svjedoči o prošlosti i postojanju jednog vremena iz doba bosanskog bana Stjepana Kotromanića, čiji je dom bila srebrenička tvrđava.

U blizini Starog grada, na obroncima planine Majevice, nalazi se agroturistički biser i mjesto okruženo prirodom, u duhu tradicije i umjetnosti. U ovom malom kompleksu porodice Bešić sve je uređeno u autentičnom bosanskom stilu i postala je omiljeno mjesto za odmor.

“Bašta je rođena prije 20 godina kao mjesto za odmor i ne razmišljajući tada da će to postati ono što je ovo mjesto danas. Vremenom je to postalo mjesto spoja prirode, tradicije i na kraju i umjetnosti. U blizini Bašte je i Stari grad i naselje oko njega sa tradicijom preko 600 godina i bogato je kulturnim nasljeđem”, kazao je za portal NEON Televizije Svjetlan Bešić, vlasnik kompleksa …

U kompleksu “Bašte Bešić” nalazi se Rahat kuća, Divanhana, restoran, igraonica za djecu i još mnogo zanimljivih sadržaja i životinja. Idealno je mjesto za odmor sa porodicom, dovoljno udaljeno od grada da imate potpuni mir, a dobra putna infrastruktura olakšat će dolazak do ove lokacije.

Oaza mira i netaknute prirode, kako su gosti nazvali, postaje sve posjećenija od strane građana Tuzlanskog kantona, ali i šire. Za ovu lijepu priču pročulo se po cijeloj Bosni i Hercegovini, a likovna kolonija koja se održava u ovom kompleksu privukla je i umjetnike iz susjednih država.

Preko 300 umjetničkih djela nastalo je na likovnoj koloniji “Majevica”, a koja se u Bašti Bešić organizuje već 15. godina.

U ovom ambijentu je 2008. godine održana samostalna izložba slika osnivača Bašte. Za ovih 15 godina održavanja likovne kolonije je prošlo preko 50 slikara od Turske, Francuske, Austrije i svih zemalja bivše Jugoslavije.

Da je vlasnik pravi nostalgičar za vremenima bivše države govore i poneki detalji koji se nalaze u sklopu kompleksa. Kompleks je obogaćen zanimljivim detaljima, a osim umjetnosti, Svjetlan je i veliki zaljubljenik u književnost. Citati poznatih bh. književnika poput Meše Selimovića ili pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara, kao i druge motivirajuće poruke, biće vam najbolja smjernica da dan pretvorite u jedno pozitivno malo čudo i uživate u svakom napravljenom koraku koji će vas dovesti do sljedeće lokacije ili poruke. A tu su i nazivi ulica koji također imaju svoju simboliku i pouku. Ovo mjesto krasi i bogata zbirka stvari i predmeta koji govore o načinu života žitelja ovih krajeva.

“Mnoge stare stvari koje se nalaze u Bašti su korištene na ovim prostorima kroz istoriju. Često se dešava da i sami gosti donesu neku starinu sa željom da bude sačuvana na čemu smo posebno zahvalni.”

Kako izgleda Bašta Bešić pogledajte u videu:

A ništa drogocijenije u ovom užurbanom vremenu nema od rahatluka i meraka, a to vam upravu nude ovi vrijedni domaćini, kojima je želja da njihov “mali raj” postane mjesto gdje će se okupljati što više ljudi, gdje će se čuti dječija graja, smijeh i da zadovoljni se vrate svojim domovima. I da, ovdje sigurno vlada ona “ZABRANJENO SIKIRANJE”.

Ako planirate na neki kraći put ili želite posjetiti posebno mjesto uputite se u Srebrenik i “Baštu Bešić”. Ljubazni i susretljivi domaćini ugostit će vas i ponudi ono najbolje iz ovog svog “malog raja”, a time podržat ćete domaće brendove i ugostitelje, što je jako važno, a domaće je ipak najbolje.

Projekat je podržan od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Pogledajte i galeriju fotografija:

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE