Kalesija

Radna akcija: Volonteri iz 42 zemlje žele raditi na Bosanskim piramidama

Volonteri u Visokom, 2010.god
Volonteri u Visokom, 2010.god

Projekt istraživanja Bosanske doline piramida i dalje je netipičan za bh. prilike. Veliki je broj zainteresovanih volontera za dolazak u Visoko i učešće na Međunarodnoj radnoj akciji volontera – “MRAV 2011” i pored toga što imidž zemlje svaki dan pada zbog političkih problema, korupcije, odbijanja stranog kapitala i investicija, saopšteno je iz Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca.

Najveće svjetske piramide su lani privukle u Visoko više od 50.000 turista, vodeće svjetske stručnjake, 500 volontera s pet kontinenata, 45 arheologa i desetine svjetskih medija.

Zaključno sa prvom sedmicom aprila 2011. u Fondaciju su stigle 474 prijave za volontiranje na bosanskim piramidama. Od toga je 285 muškaraca i 189 žena.

Prijave su stigle iz 42 države sa šest kontinenata i to: BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Kosova, Velike Britanije, Holandije, Irske, Francuske, SAD, Švicarske, Njemačke, Norveške, Kolumbije, Švedske, Kanade, Australije, Austrije, Kine, Azerbejdžana, Turske, Finske, Italije, Indije, Indonezije, Egipta, Poljske, Rumunije, Rusije, Češke, Mađarske, Danske, Španije, Brazila, Jordana, Belgije, Estonije, Saudijske Arabije, Argentine i Bugarske.

Među prijavljenima je i petnaest arheologa, šest antropologa, osam historičara i sedam geologa. Najstariji volonter (Smail Sikirić) ima 71 godinu, a najmlađi Nimai Kotnik samo deset godina i dolazi u pratnji roditelja.

S obzirom da “MRAV 2011” počinje 4. juna očekuje se dosta veći broj prijava koji će ovu akciju učiniti najpozitivnijom aktivnošću na tlu BiH ove godine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE