Kalesija

Radi teške fizičke poslove, ali ne odustaje od snova: Nehad Hadžipašić je novi hafiz Kur’ana Časnog

Pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je posljednje ajete iz Kur’ana Časnog napamet proučio hafiz Nehad Hadžipašić iz Bosanske Krupe. Njegov muhaffiz je bio hafiz Muharem Bajrić. Čestitku hafizu Hadžipašiću je uputio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.– Uzvišenom Gospodaru smo zahvalni na svakom novom hafizu, a posebno smo sretni kada hafiz dolazi sa prostora naše Bosanske krajine i Muftijstva bihaćkog. Posebnost hafiza Nehada je u tome što je naučio Kur’an Časni, a da nije završio medresu, niti visoke teološke škole.

To nam potvrđuje jedan novi fenomen koji se dešava u našem narodu, a to je da ljubav prema učenju Kur’ana napamet njeguju naše džematlije koje nemaju formalno vjersko obrazovanje, što nas u Islamskoj zajednici iznimno raduje. Učiti Kur’an je čast, pamtiti Kur’an je privilegija, a posebno velika nagrada čeka one koji su se iznimno potrudili da nauče Kur’an napamet.

S obzirom da znam pod kojim okolnostima je hafiz Nehad učio Kur’an napamet, pri tome radeći veoma teške i zahtjevne fizičke poslove, ipak ga sve to nije omelo da ostvari svoj životni san i nauči Kur’an napamet. Koristim priliku da mu čestitam i zaželim da mu Kur’an uvijek bude motivacija za životne uspjehe, a čestitku upućujem i njegovom čestitom mihaffizu hafizu Muharem-ef. Bajriću, koji na poseban način podučava Kur’anu i izvodi veoma kvalitetne hafize – poručio je u svojoj čestitki muftija Kudić.

Hafiz Nehad Hadžipašić, sin Šabana i Remzije, je rođen 1985. godine u Bosanskoj Krupi. Osnovnu i srednju školu je završio u rodnom gradu, a nakon srednje škole je radio razne poslove u struci i van struke tražeći svoju nafaku. Ljubav za hifzom se javila 2011. godine nakon što je upoznao svog muhaffiza hafiza Muharem-ef. Bajrića. Hifz cijelog Kur’ana je naučio 2018. godine, a u proteklih pet godina je usavršavao i utvrđivao naučeno i spremao se za komisiju pred kojom je proučio cijeli Kur’an. Oženjen je i otac tri kćerke: Imana, Merjem i Zejneb.

(Preporod.info)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa u novembru koštala 2.954 KM, prosječna …

  Protest žena Srebrenice: Ista je patnja od 1995. godine do danas

  Armin Berberović izjasnio se da nije kriv za ubistvo dvije mlade dokt …

  Dr. Zumra Begić obavlja besplatne ginekološke preglede u Potočarima

  Četiri uspješne dame iz BiH dobitnice nagrade Business Women Awards …

  CLOSE
  CLOSE