Kalesija 20°

Propala akcija REKOM, prikupljena samo polovina potpisa


Regionalna komisija za utvrđivanje istine o ratnim zločinima u planiranom roku uspjela je prikupiti samo polovinu od milion potpisa u državama bivše Jugoslavije. Nataša Kandić, direktorica Fonda za Humanitarno pravo Srbije i jedna od pokretačica ideje za osnivanje REKOMA-a, podnijela je ostavku na članstvo u Koordinacijskom vijeću tog tijela, iz kako je kazala, ličnih razloga.

Na forumu u Sarajevu već očito propali projekt REKOM, čiji je trogodišnji budžet 3,5 miliona eura, od međunarodnih i domaćih institucija zatražio je predlaganje strategije podsticaja instutucija i društava u regionu kako bi preuzeli odgovornost za uspostavljanje pravde u slučaju ratnih zločina, objavila je FTV.

Uprkos velikoj podršci političara, kao i medijskoj promociji u zemljama regiona, građani ipak nisu prepoznali važnost regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratovima iz 90-tih. Podsjećamo, Koalicija REKOM je okupila više od 1.500 udruženja i pojedinaca svih nacija i vjera sa prostora bivše SFRJ, s ciljem zagovaranja stvaranja nezavisne međudržavne komisije kao vansudskog istražnog tijela koje treba da utvrdi i javno saopšti činjenice o proteklim ratnim zbivanjima.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona izdaje upozorenje i preporuke …

Zašto visoke temperature uzrokuju glavobolje i šta možete učiniti …

Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida obišli mjesta masovnih …

Tragičan kraj: Pronađeno tijelo jednog utopljenika u Drini, za drugi …

Neumski hotelijeri zadovoljni sezonom, pronalazak kvalitetne radne sna …

CLOSE
CLOSE