Kalesija

Promovisano deset mlađih inspektora SIPA-e: “Bit ćemo dostojni čuvari sigurnosti”

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru danas je u čin mlađeg inspektora promovisano deset kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Obuka je trajala 29 sedmica, odnosno 879 nastavnih sati, a bila je podijeljena na teorijsku nastavu s praktičnim vježbama, stručno-operativnu obuku te situacijsku nastavu s polaganjem završnog ispita.


Direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujović rekao je da je ova generacija pokazala iznimno visoke rezultate. – Njihov posao je jako složan i zahtjevan. Izabrali su ovaj častan poziv i oni će uvijek biti na strani pravde i zakona, a zalagat će se da doprinesu sigurnosnom sistemu BiH – rekao je direktor Vujović, dodavši da i dalje moraju raditi na svojoj izobrazbi jer ovim činom nije stala njihova edukacija.
Zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić u obraćanju je naveo da samo značajnim ulaganjem u materijalno-tehničku opremljenost, infrastrukturu, stručno usavršavanje i ovakve temeljne obuke policijske agencije, BiH može ići u korak s primjenom najmodernijih praksi koje dolaze iz zemalja Evropske unije. Ovo je veliki dan za sigurnosni sistem Bosne i Hercegovine, rekao je zamjenik ministra sigurnosti BiH Ivica Bošnjak, poručivši kadetima da je pred njima životna prilika koju trebaju iskoristiti.
– S obzirom na globalna nepredvidljiva kretanja i napredak tehnologije ne možemo ni predvidjeti šta će se pojaviti za par godina. Kriminal nema granica. Koriste se najsavremenije tehnologije, opreme i metode, a mi imamo cijeli niz ograničavajućih faktora, u pogledu kadrovske popunjenosti, formalno-pravnih zapreka, proračunskih sredstava itd. – istaknuo je.
Bošnjak je dodao kako se i pored svih slabosti sistema, bh. policijske agencije dobro nose sa svim oblicima kriminalitete, a stanje sigurnosti je zadovoljavajuće. Kadetima je poručio da nastave s učenjem, educiranjem, da idu u korak s vremenom, da koristite pristup informacijama, a kako bi ih krasila upornost, temeljitost, odgovornost, profesionalnost i na koncu uspjeh. Inače, opći uspjeh ove 15. generacije je odličan, a Nastavničko vijeće Agencije kadetkinjom generacije proglasilo je Emu Vrdoljak. Ona je u završnoj obraćanju poručila da će, zajedno s kolegama, nastaviti hrabro koračati prema idealima za koje smatraju da su istinski vrijedni. Izrazila je nadu da će biti dostojni čuvari sigurnosti u najuglednijoj policijskoj agenciji u BiH. (FENA)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Denisa Avdić borba sa karcinomom je teška, puna podrška oboljelim k …

  Dok mladi napuštaju BiH, Kalesijka Irma Jusufović odlučila se kao …

  Proljeće je, vratila se Bingo Roda!

  “Bosna” dočekuje ekipu NK “Orahovica 74”, …

  Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu

  CLOSE
  CLOSE