Kalesija 19°

Promocijom romana “Tragovi” i u Kalesiji obilježena 100. godišnjica završetka Prvog svjetskog rata: Dug prema Bošnjacima poginulim u Velikom ratu

Povodom obilježavanja 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata, u Gradskoj biblioteci Kalesija promoviran je roman „Tragovi“ doc. dr. Redže Butkovića, književnika iz Živinica. Osim autora, o knjizi su govorili i književnici Zlatko Dukić  i Fahrudin Sinanović. Moderator je bio dr. sci. Sead Noćajević.  Odlomke iz romana Tragovi čitale su učenice MSŠ Kalesija Erna Bektić i Amila Jusufović.

Zlatko Dukić je kazao da je Butkovićev roman umjetnički doprinos bošnjačkoj kulturi sjećanja.

– Čitav roman „Tragovi“ je u znako iskrene, otvorene, ničim opterećene – čak ni odnosom prema Monarhiji i tragičnosti rata – Ademove riješenosti da se u borbama iskaže, ali, istovremeno, i da svakako preživi.  I zato je Ademova (glavni junak romana) ratna  ispovijest mnogo više od suhoparnog i bezbojnog kazivanja o tragediji rata i ratnom stradanju. Ona je svojevrstan spomenik svima koji su, u ime otadžbine i krune, u ime Monarhije i tuđina – morali pristati da budu žrtve besmisla, bez obzira na to da li su završili u bezimenim grobovima ili  u koloni onih koji su se iz rata vratili prazni, ranjeni, potrošeni i isluženi. Na vrlo plastičan način, Redžo Butković nam priča klasičnu ratnu priču. Priča je efektno,fotografski iz prve ruke. Djeluje autentično,neposredno, kao da je stvarno u rovovima s junacima romana. Kao da nas uspijeva postaviti u njihovu blizinu, da vidimo i čujemo ono što im se zbiva. Da se postavimo u njihovu poziciju. Da i mi,na čas bar, odigramo ulogu „topovskog mesa“ u koje su po pravilu, tradicionalno pretvarani i bošnjački momci od pamtivijeka do, eto, ove priče o Prvom svjetskom ratu. Redžo Butković je, i  na taj način, ponudio vrlo pitak  i vrlo čitak , a to znači privlačan i, čak, inspirativan miks svog akademskog i profesionalnog  znanja i poznavanja gradiva i spisateljske nadarenosti u  koju se opet osvjedočavamo, kazao je, između ostalog, Zlatko Dukić.

Autor romana Redžo Butković je kazao da su Bošnjaci narod koji malo čita, još manje piše, a puno priča, te da valjda zato Bošnjaci imaju odličnu usmenu književnost.

Ovaj moj roman je dug našim ljudima koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu. Dosta je ljudi iz doline Spreče koji su nastradali, među njima i moj pradjed Muharem. Niko nije saznao kako i gdje je poginuo i gdje mu je mezar. Samo se zna da je 1916. godine porodici došlo pismo, komad papira, na kojem je bila kap krvi i bilo je napisano da je Muharem poginuo. Ni krivi ni dužni, bili su mobilisani u vojsku i morali su ratovati za tuđe interese. Uprokos tome, bili su hrabri borci.  Pisao sam o apsurdnosti rata sa apekta humaniteta. U ratu svi ginu i u ratu nema pobjednika. Ove godine, kada se slavi 100. godišnjica završetka Prvog svjetskog rata, htio sam da ostavim pisani trag o Bošnjacima koji su bili najhrabriji borci, kazao je Redžo Butković.

Roman „Tragovi“ je 14. knjiga Redže Butkovića. Između ostalih, objavio je i zbirke priča „Koloplet života“ i „Kuća na kraju grada“, romane „Baksuz“, „Kad lipe zamirišu“, „Čovjek iz prikrajka“ …

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE