Kalesija 11°

Proglašena epidemija morbila u Tuzlanskom kantonu

Zbog pogoršane epidemiološke situacije na području Tuzlanskog kantona, Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo TK dana 23.02.2024. godine donijelo Naredbu o proglašenju epidemije morbila na području Tuzlanskog kantona.

U periodu od 29.12.2023. godine do 23.02.2024. godine na području Tuzlanskog kantona registrovano je 170 slučajeva oboljelih od morbila na području sedam opština/gradova. Od ukupnog broja oboljelih, 81 osoba zahtijevala je hospitalizaciju, pri čemu su kod 42 hospitalizirane osobe prisutne komplikacije u vidu upale pluća i dijareje.
Trenutno je hospitalizirano 13 djece oboljelih od morbila. Među oboljelima dominiraju djeca uzrasta od 0-6 godina (58,23%) i 7-14 godina (26,47%). Oboljenje se najčešće javlja kod nevakcinisane djece i djece sa nepoznatim vakcinalnim statusom (97%).

Na nepovoljnju epidemiološku situaciju dodatno utiče i potvrda 53 slučaja velikog kašlja na području Tuzlanskog kantona koji su zabilježeni na području 12 opština/gradova gdje dominiraju djeca starosti 0-6 godina (90,1%) i 7-14 godina (5,7%) od kojih nevakcinisana djeca, nepotpuno vakcinisana i djeca nepoznatog vakcinalnog statusa čine 87,5% oboljelih osoba.

Imajući u vidu nedovoljnu vakcinalnu pokrivenost MRP i DTP-IPV-Hib vakcinom obveznika vakcinacije, pozivamo sve roditelje nevakcinisane djece da vakcinišu svoju djecu prema Programu obaveznih imunizacija kao i da nadomjeste propuštene doze vakcina u svojim vakcinalnim centrima.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE