Kalesija -8°

Prof. Azra Sakić: Post u djetinjstvu postaje duhovna snaga u mladosti

Mogućnost poimanja vjere i kvalitet nečijeg uvjerenja nisu ograničeni za određenu dob, kao što ni mudrost nije. Sjetimo se hazreti Alije r.a. koji je islam primio, dakle samostalno odabrao da postane musliman, u dječačkom dobu sa samo 10 godina.

Post je obavezan punoljetnim muslimanima, a maloljetni trebaju na vrijeme da se privikavaju s određenim restrikcijama u toku mjeseca gdje valja biti sasvim jasno koja je razlika u ostalim mjesecima, ali ne treba sprečavati dijete da posti, ukoliko svojevoljno iskazuje želju da posti, a zdravstveno stanje to dozvoljava.

Dijete, koje nije osjetilo iskustvo posta u djetinjstvu, biva uskraćeno za priliku da postane duhovno snažno biće u mladosti koje sa lahkoćom prolazi pored bilo čega što nije dozvoljeno, dok se njegovi vršnjaci opasno približavaju linijama čiji prelazak ljudskost vodi u propast.

Savjetovao je Poslanik alejhi selam Ibn Abasa r.a. koji je u to vrijeme bio mlad, pa je rekao: “Čuvaj Allaha, čuvat će te!”
U komentaru ovog hadisa objašnjeno je da se pod čuvanjem misli na poštivanje Allahovih granica koje je postavio ljudima, a kojima se ne smijemo približavati, a kamo li ih prijeći.

Allahova granica u toku Ramazana jeste suzdržavanje od jela i pića od zore do zalaska sunca, ko tu granicu čuva, neka zna da i Allah njega čuva.
A Allah je zaštitnik vjernicima.

Za kraj, da ponovimo bitnu stvar: Dijete, koje nije osjetilo iskustvo posta u djetinjstvu, biva uskraćeno za priliku da postane duhovno snažno biće u mladosti koje sa lahkoćom prolazi pored bilo čega što nije dozvoljeno, dok se njegovi vršnjaci opasno približavaju linijama čiji prelazak ljudskost vodi u propast, a to sigurno ne želite da postane, pa nemojte, bez opravdanog razloga, sprečavati dijete da kroz post u djetinjstvu postane duhovno snažna ličnost u mladosti.

Azra Sakić, prof.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  PIO će tražiti manje papirologije od budućih penzionera, ali na isp …

  Čeka li nas novi masovni egzodus bh. državljana? Njemačka počela o …

  Navijači FK “Mladost 78” Vukovije Donje birali najboljeg …

  Beauty Beast By Mel kozmetika izbacuje liniju novih proizvoda: Zaštit …

  Teško povrijeđena: Uhapšen muškarac koji je ranio ženu u Tuzli

  CLOSE
  CLOSE