Kalesija

Prof. Azra Sakić: Poruka Hidžre za svaki dan

Vrijeme je sjećanja na Hidžru, još jedna hidžretska godina je prošla i zapisano je sve što je urađeno u toj godini, pa sjećanje na Hidžru treba da nam bude prilika u kojoj svodimo periodični obračun sa sobom.

Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Islam briše ono što je bilo prije njega, a Hidžra briše ono prije nje”.

A trebamo znati da je najbolja hidžra ostaviti ono čime Allah nije zadovoljan. Razmislimo o satu koji je prošao, o danu koji prolazi i o sutra koje možda neće ni doći. Historija je učiteljica života, pa razmislimo o godini koja je prošla, čemu su nas naučili naši postupci iz prošle godine, koje odluke su nam bile dobre, a koje loše, šta smo naučili iz grešaka koje smo napravili, kako planiramo spriječiti iste greške, šta planiramo promijeniti u ovoj godini? Izračunati gdje smo na putu do životnog cilja, a život je kratak, pa iskoristimo to što nam je ostalo od života i budimo spremni za hidžru koja čeka svakog od nas. Neki će krenuti prije, a neki kasnije, ali svi ćemo jednog dana biti muhadžiri na budući svijet. A ono što su muhadžiri 622. godine ostavili u Mekki dok su kretali na put prema Medini, to ćemo i mi ostavit, ništa u kabur nećemo ponijet osim vjere i postupaka, pa povedimo računa o tome, i ne dopustimo da nas ono što sigurno nećemo moći ponijeti zaokupi od prikupljanja onoga čemu ćemo se obradovati kada ostanemo sami, u zemlji, slušajući odlazeće korake onih koji su nas ispratili na našu hidžru.

Ima jedan hadis u kojem Poslanik sallallahu alejhi ve sellem kaže: “Kada te obraduje tvoje dobro djelo i kada te ražalosti tvoje loše djelo ti si vjernik.” Dobra vijest u pravo vrijeme dok analiziramo svoje postupke iz prošle godine.

Vjernici smo, pa vjerujemo i u Allahovo obećanje kada nam u Kur'anu kaže: „Onaj ko kakvo zlo učini ili se prema sebi ogriješi pa poslije zamoli Allaha da mu oprosti – naći će da Allah prašta i da je milostiv.“ ( En- Nisa, 110)

I ohrabruje nas u našoj odluci na putu traganja prema Božijoj milosti, kada nam kaže: „O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.“ ( Ez- Zumer, 53) Godina života je prošla, ali za pokajanje nije kasno, pa ko se pokaje i popravi ono što mu je ostalo od života, Allah oprosti ono što je prošlo od života. A nikad ne znamo koliko će naš život trajati, pa požurimo hidžri iz lošeg u dobro, Allah će nam se obradovati.

Azra Sakić, prof.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

  Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK- …

  Liga mladih KSTK: Juniori kalesijske Bosne bore se za titulu prvaka

  Što oči vide, to ruke naprave: Malik pravi istinska remek djela od d …

  Uprava policije MUP TK-a: Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno uku …

  CLOSE
  CLOSE