Kalesija

Probajte ove ukusne krokete od tikvica

Kroketi od tikvica su idealna grickalica ili prilog jelu te odličan način kako uključili više povrća u svoju prehranu.

Pečeni su u rerni umjesto prženi na ulju te predstavljaju odličnu niskokaloričnu alternativu za klasične krokete.

Ova zdravija verzija kroketa oduševit će i odrasle i djecu.

Recept

dvije šoljice naribanih tikvica
jaje
polja šoljice naribanog sira (Gouda ili cheddar)
pola šoljice krušnih mrvica
suhi bosiljak
so, biber

Zagrijte rernu na 200 stepeni i obložite tepsiju papirom za pečenje.

Stavite naribanu tikvicu na kuhinjsku krpu i iscijedite svu suvišnu tekućinu. Nakon cijeđenja trebala bi ostati barem jedna šolja tikvica. Prebacite ocijeđenu tikvicu u posudu te dodajte jaje, sir, krušne mrvice, začine. Posolite i pobiberite po ukusu te zatim sve dobro promiješajte dok smjesa ne postane kompaktna.

Kašikom izvadite smjesu i oblikujte male ovalne oblike, slično kao kroketi od krompira. Trebali biste dobiti oko 16 komada. Stavite krokete na papir za pečenje i pecite ih 25 do 30 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi. Na pola vremena pečenja ih okrenite.

Poslužite ih tople uz omiljeni umak ili kao prilog piletini, ribi.

Izvor: Faktor

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Učenici MSŠ Kalesija obilježili Svjetski dan borbe protiv dijabetes …

U Živinicama obilježen Svjetski dan dijabetesa

Čeka nas teška zima, da li je Kalesija spremna za zimske uslove na p …

Učenici MSŠ Kalesija organizovali prodajni bazar, novac usmjerili na …

Danas stupa na snagu novi Zakon o unutrašnjoj trgovini: Ko je izuzet …

CLOSE
CLOSE