Kalesija 16°

Pripremite fildžan burek, tursko jelo koji će vam se zasigurno dopasti

Fildžan burek (fincan boregi), jelo porijeklom iz Turske, možete spremiti na jednostavan način, a njegov okus će vas oduševiti.

FOTO: Bosanska kuhinja

Potrebno vam je: jedno pakovanje kora za pitu, 400 grama mesa po izboru, 3-4 krompira, kašika sjeckanog peršuna, jaje, dvije – tri kašike ulja, so, biber, ljuta paprika, crni i bijeli luk u prahu i ćurekot.

Oguliti krompir, isjeckati na kockice i prokuhati 10-ak minuta da omekša. Meso isjeckati sitno, dodati pavlaku ili sos po izboru, peršun i začiniti. Kuhani krompir staviti pod hladnu vodu, ocijediti i umiješati u meso.

Umutiti jedno jaje s dvije-tri kašike ulja. Prebrojati jufke pa nadjev podijeliti u toliko dijelova koliko imate jufke. Vlažnim rukama ga valjati u kuglice.

Kore presavijati na četvrtine pa staviti u šoljicu. Nadjev urolati u kuglicu pa staviti u šolju na jufke. Krajeve premazivati umućenim jajetom i uljem.

Komade bureka redati u nauljenu tepsiju. Premazati preostalim jajetom i posuti ćurekotom. Pecite 20-ak minuta.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    U utorak 12.marta obilježavanje godišnjice pogibije kalesijskih poli …

    Kakvo nas proljeće očekuje: Objavljena dugoročna vremenska prognoza

    Rok za izdavanje e-legitimacija u TK ističe 31. marta

    BKC Kalesija: U četvrtak promocija knjige poezije Huseina Haskovića …

    Putevi u BiH: Upozoravamo na učestale odrone kamenja na kolovoz

    CLOSE
    CLOSE