Kalesija

Pripremite fildžan burek, tursko jelo koji će vam se zasigurno dopasti

Fildžan burek (fincan boregi), jelo porijeklom iz Turske, možete spremiti na jednostavan način, a njegov okus će vas oduševiti.

FOTO: Bosanska kuhinja

Potrebno vam je: jedno pakovanje kora za pitu, 400 grama mesa po izboru, 3-4 krompira, kašika sjeckanog peršuna, jaje, dvije – tri kašike ulja, so, biber, ljuta paprika, crni i bijeli luk u prahu i ćurekot.

Oguliti krompir, isjeckati na kockice i prokuhati 10-ak minuta da omekša. Meso isjeckati sitno, dodati pavlaku ili sos po izboru, peršun i začiniti. Kuhani krompir staviti pod hladnu vodu, ocijediti i umiješati u meso.

Umutiti jedno jaje s dvije-tri kašike ulja. Prebrojati jufke pa nadjev podijeliti u toliko dijelova koliko imate jufke. Vlažnim rukama ga valjati u kuglice.

Kore presavijati na četvrtine pa staviti u šoljicu. Nadjev urolati u kuglicu pa staviti u šolju na jufke. Krajeve premazivati umućenim jajetom i uljem.

Komade bureka redati u nauljenu tepsiju. Premazati preostalim jajetom i posuti ćurekotom. Pecite 20-ak minuta.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Danas stupa na snagu novi Zakon o unutrašnjoj trgovini: Ko je izuzet …

Kalesija: U povodu Dana državnosti planiran performans učenika

“IKRE 2024”: Promocija romana “Lužnjak”

“Doktor za biljke” iz Miljanovaca: Hamzalija odlučio osta …

Nova knjiga “Puteva je mnogo” autora Asmira Mešića uskor …

CLOSE
CLOSE