Kalesija 18°

Prije 31 godinu ubijen je Dževad Begić Đilda: Živio je za Želju, poginuo je braneći grad Sarajevo

Na današnji dan prije 31 godine u sarajevskom naselju Pofalići snajperskim hicem sa Grbavice ubijen je Dževad Begić Đilda, legendarni vođa navijača Fudbalskog kluba Željezničar.

Tog 11. jula 1992. godine agresor je s Grbavice snajperskim hicima ranio nekoliko civila nadomak raskrsnice u sarajevskom naselju Pofalići.

Čim je čuo vapaje za pomoć, neustrašivi Đilda je krenuo pomoći jednoj ranjenoj ženi. Nažalost, tokom pružanja pomoći ženi, srpska kukavica sa snajperom u rukama je ubila 26-godišnjeg legendarnog vođu navijača Željezničara.

Đilda je živio za klub s Grbavice, bio je prijeratni vođa navijača Željezničara, popularnih Manijaka i poznat širom bivše države. Na početku agresije stao je u odbranu Sarajeva, a sudbina je htjela da pogine u neposrednoj blizini Grbavice. Posthumno je dobio priznanje Zlatni ljiljan.

Dževadov brat Izet je poginuo na sarajevskom brdu Žuč u decembru 1992. godine, također od snajperskog hica, a po njima dvojici ulica u sarajevskom naselju Koševsko Brdo nosi naziv “Braće Begić”.

Navijači i delegacija Željezničara danas su u 16:30 sati kod spomenika na mjestu pogibije odali počast legendarnom Đildi.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Raste broj mrtvih u stravičnom napadu Izraela na Rafah, žene i djeca …

BKC: Promocija knjige “Vjerski službenici vakufskog povjerenstva u …

Članovi PD Kalesija vikend proveli u prirodi, posjetili Obalj, Lukomi …

Obilježen Dan mjesne zajednice Kalesija Gornja

Putevi u BiH: Na graničnim prelazima kraća zadržavanja

CLOSE
CLOSE