Kalesija 33°

Prije 125 godina otvorena je Vijećnica u Sarajevu, biser austrougarske arhitekture

Prošlo je 125 godina od otvaranja jedne od najznačajnijih građevina u Bosni i Hercegovini – Vijećnice u Sarajevu. Ovaj arhitektonski biser je znatno oštećen u posljednjem ratu, a obnovljen je 2014. godine.

U Historijskom arhivu Sarajeva su podsjetili da je Vijećnica zvanično otvorena 20. aprila 1896. Njen arhitektonski projekt je počeo Alexander Writtek, a završio ga je Ćiril Metod Iveković.

Sarajevska Vijećnica (Foto: Historijski arhiv Sarajevo)

Vijećnica je više od jednog vijeka među najznačajnijim građevinama, svojom arhitekturom i institucijama koje su bile i koje trenutno jesu u njoj.

Djelo austrougarske arhitekture projektovano u orijentalističkom stilu je, između ostalog, bilo dom Bosanskog sabora osnovanog 1910. godine i Narodne biblioteke. Tokom opsade Sarajeva, u noći s 25. na 26. august 1992. spaljeno je, pretpostavlja se, više od dva miliona knjiga, časopisa i dokumenata.

Sarajevsku Vijećnicu kratko je posjetio i austrougarski prestolonasljednik Franz Ferdinand, nakon čega je na njega i njegovu suprugu Sofiju izvršen atentat 1914. godine, koji je bio povod za Prvi svjetski rat.

Gradske priče kazuju da Sarajlije nisu bile sretne nakon gradnje Vijećnice, smatrajući da nije primjerena za lokaciju na kojoj se nalazi. U međuvremenu je postala jedan od simbola glavnog grada i ostatka Bosne i Hercegovine.

U vrlo sličnom, orijentalističkom stilu je napravljena Mostarska gimnazija i Vijećnica u Brčkom.

Nakon dugogodišnje obnove Vijećnice uz pomoć brojnih donatora, ponovo je otvorena 9. maja 2014. godine, na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Tom prilikom je u njoj priređen i koncert Bečke filharmonije.

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine smatrali su da im ponovo treba omogućiti korištenje pojedinih prostorija Vijećnice, ali se to do sada još nije desilo. U njoj je smještena Gradska uprava i njen prostor se koristi za različite manifestacije.

Izvor: klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Jezero nadomak Tuzle jedno od najčišćih u Evropi

Prijateljstvo i bratsvo iznad sportskog rivalstva: NK Teočak donirao …

Elvis Ćustendil priznao krivicu za ubistvo Amre Kahrimanović

U hitnoj službi JZU Dom zdravlja Kalesija povećan broj pacijenata sa …

RK Konjuh 29. jula počinje sa zvaničnim pripremama za novu sezonu

CLOSE
CLOSE