Kalesija

Priča mladog Amerikanca: Od komentara na Yugu do mini ‘koncerta’ na Baščaršiji

Dvadesetdvogodišnji Justus Reid je iz Amerike i nema balkanskih korijena. Ipak, ovo ime već odavno je poznato mnogima na području Zapadnog Balkana, naročito mladima.

Justusova ‘balkanska’ priča počela je neočekivano, on zasigurno nije mogao ni slutiti do čega će ga sve dovesti samo jedan komentar na društvenim mrežama.

Naime, sve je počelo prije nekoliko godina kada je Reid, tada tinejdžer, dao negativnu recenziju za najprepoznatljiviji automobil sa naših prostora – Yugu. Ispričao je kako je riječ ‘o najgorem automobilu ikada’ nakon čega je uslijedila salva reakcija.

U potpunosti zatečen, Reid je počeo obraćati pažnju na one koji su mu preplavili mreže. Uz brojne osude, ali i simpatične opaske – odmah je počeo dobivati i pozive da se uputi na Balkan kako bi mu “poklonili Yugu potpuno besplatno”.

I došao je, nekoliko godina kasnije. A prethodno, potrudio se da se ‘iskupi’ svojim balkanskim pratiteljima pa je počeo snimati najveće ovdašnje hitove. Nizali su se stihovi Merlina, Marije Šerifović, Tošeta Proeskog, Dubioze kolektiv, a sa tim se neumoljivo širila i Justusova publika.

Njegova nevjerovatna povezanost sa našim prostorima koja je rasla godinama, kulminirala je na ovo ljeto kada je odlučio prodati kuću u Americi i započeti balkansku turneju.

“Neću odustati dok ne vidim sve što mogu na Zapadnom Balkanu”, poručio je Reid, pa se u svojim avanturama, tako, zatekao i u Sloveniji tokom katastrofalnih poplava.

Brzo je nastavio dalje, a ovih dana uživa u svemu onom što mu glavni grad Bosne i Hercegovine može ponuditi.

Ponudi, usput, i on publici ono u čemu uživa – pa je tako večeri provodio uz gitaru na Baščaršiji, gdje je simpatičnim i specifičnim naglaskom izveo niz pjesama ovdašnjih umjetnika. Sve je propraćeno aplauzima, a on, usput, poručuje kako je Sarajevo “jedini grad na Balkanu koji ljudima može ponuditi baš sve”.

A pustolovine će se, zasigurno, nastaviti, o čemu će se još pisati i pričati. Justus je sada na putu za Neum, a to mu neće biti prvo hercegovačko iskustvo, s obzirom da je nedavno pjevao i svirao “Čudna jada od Mostara grada”, odmah ispod Starog mosta.

(N1)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje …

  Košarkaši sutra nastupaju: Juniori domaćini, ostale selekcije putuj …

  Kalesijski odbojaši upisali još jednu pobjedu

  Kako konzumiranje jaja može uticati na gubitak težine?

  BKC Kalesija: U ponedjeljak promocija izuzetno vrijednog djela BOSANSK …

  CLOSE
  CLOSE