Kalesija

Pretresi i na području Kalesije, Živinica, Sapne: Oduzeti traktori, vozila, puške, pronađena i opojna droga

Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a su, postupajući po naredbama općinskih sudova, a po prethodno sačinjenom Operativnom planu sprovođenja zajedničkih mjera i radnji na sprečavanju, otkrivanju i identifikaciji izvršilaca krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava, nedozvoljenog držanja oružja i municije, imovinskih delikata i dr., od 23. do 25.2.2021.godine izvršili pretrese i druge planske aktivnosti na dvadeset tri lokacije na području Tuzle, Lukavca, Gračanice, Gradačca, Sapne, Živinica, Kalesije, Srebrenika, Kladnja i Banovića.

Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnih djela: 2 kombi vozila, 2 traktora, 3 automatske puške sa 188 kom. bojeve municije, vojnička puška, vazdušna puška, 215 bojevih metaka, lovačka puška, 7 okvira za automatsku pušku, pet pištolja, startni pištolj, gasni pištolj, 15 puščanih metaka, vojni bajonet sa futrolom, oko 200 komada pirotehničkih sredstava, razni električni alat, više mobilnih telefona, rudarske lampe, prenosni UKT uređaj, 2 laptopa, video kamera, biciklo, provalnički alat, 3 digitalne vage, predmeti za korištenje opojne droge, 15 pvc. pakovanja sa sadržajem materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, 7 pvc. pakovanja sa sadržajem bijele materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, 35 ručno motanih cigareta “jointa”, manja količina praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, šprica sa materijom koja svojim izgledom asocira na kanabisovo ulje, pvc. pakovanje sa sadržajem bijele praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, osušena biljna materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, 2 drobilice za opojnu drogu i drugi predmeti.

Nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona će biti podneseni Izvještaji protiv: M.D., rođen 1974.godine nastanjen na području grada Tuzla, M.H., rođen 1988.godine iz Sapne, R.K., rođen 1972.godine  iz Sapne i S.D., rođen 1991.godine iz Živinica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH, S.K., rođen 1975.godine nastanjen na području grada Tuzla, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio dva krivična djela Krađa iz člana 286. Krivičnog zakona FBiH, R.J., rođen 1987.godine nastanjen na području Lukavca zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Teška krađa iz člana 287. KZ FBiH i krivično djelo Utaja iz člana 290. istog Zakona, A.Š. nastanjen na području Gračanice i E.Č., rođen 1972.godine iz Banovića zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Teška krađa iz člana 287. KZFBiH, te Dž.M., rođen 1972.godine iz Kladnja zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo i prekršaj shodno Zakonu o oružju i municiji TK-a i Zakona o javnom redu i miru TK-a. Protiv sljedećih lica: M.K., rođen 1978.godine, M.K., rođen 1992.godine, J.K., rođen 1994.godine, M.Š., rođen 1994.godine, E.M., rođen 1992.godine i S.J., rođen 1986.godine svi iz Živinica će nakon kompletiranja predmeta biti podneseni odgovarajući izvještaji zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više krivičnih djela – krađe uglja sa lokaliteta Rudnika Dubrave, a protiv M.K. rođen 1992.godine i S.J. će biti zadokumentovan i prekršaj shodno Zakonu o oružju i municiji Tuzlanskog kantona.

U slučaju pozitivnog nalaza vještačenja oduzetih materija, Kantonalnom tužilaštvu TK-a će biti dostavljeni izvještaji protiv sljedećih lica zbog posjedovanja i zloupotrebe opojnih droga: E.H., rođen 1997.godine nastanjen na području grada Gradačca, A.K., rođen 1992.godine nastanjen u Srebreniku, E.M., rođen 1995.godine  i  A.J., rođena 1997.godine iz Tuzle,  D.H., rođen 1997.godine iz Lukavca, S.H., rođen 1970.godine iz Gradačca, S.Z., rođen 1995.godine nastanjen na području općine Srebrenik, E.I., rođen 1990.godine nastanjen na području općine Kalesija i H.B., rođen 1998.godine nastanjen u Živinicama.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE