Kalesija 28°

Preko 40. godina Mevlija Požegić iz Rainaca Donjih ljubav prema prirodi prenosi na platno

Mevlija Požegić iz Rainaca Donjih preko 40. godina ljubav prema prirodi, teksturama i boji prenosi na platno. Prošlo je mnogo godina od njene prve slike, ali je ljubav prema umjetnosti ostala ista. Svaka slika je slika duha autora, pa tako i Mevlija svoje emocije i osjećaje prenosi na platno i staklo. Na taj način pronalazi mir i bijeg od stvarnosti.

“Volim da slikam još od osnovne škole i tad sam osvojila nagradu na takmičenju”-prisjeća se Mevlija svojih početaka.

“Slikam kada sam nečim iznervirana, moja utjeha je slikanje. Slikajući moja duša i moje tijelo nalazi mir. Neko pije leksaurine, ja ne, ja se smirujem slikajući”- kaže Mevlija sa osmijehom.

Inspiraciju pronalazi u okruženju, prirodi, pogledima pažljivo traži novi motiv za slikanje koji će prenijeti na komad platna ili papira.
“Moja inspiracija je svugdje oko mene, cvijet, drvo, sve što može da izazove volju da slikam. Tačan broj slika ne znam., trebalo bi mi vremena da se sjetim kod koga su sve moje slike”-ističe Požegić.

Njene slike našle su svoje mjesto u mnogim domovima, neke su i poklonjene.

“Slabo je interesovanje kod nas za slikama Bila sam neki dan u kupovini da kupim platna i boje koje mi fale i gledala cijene, zaprepaštena sam kolike su cijene. Ja kad nekom kažem 50 KM, skupo, hoće svako džaba. Ne dam da me niko ponižava sa cijenom.. Radije poklonim sliku. Slikam akrilnim i uljanim bojama na platnu i na papiru”.

Prošlog ljeta Mevlija je učestovala i na likovnoj koliniji u Džafićima. Osim što uživa u slikanju, slobodno vrijeme rado provodi sa unučićima i djecom. Oni su joj najveća radost i ljubav. Ima i dosta prijatelja, ali i onih koji joj i dan danas daju savjete iz slikarstva. Posebno su joj značili savjeti poznatog bh. umjetnika Ostea Ercega, ali i Aleksandra Krunića.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Lijep gest: Obnovili ispisana imena na spomen obilježjima na Lisači

BiH: Sedam žena ubijeno u prvih šest mjeseci ove godine

Sjećanje na Hatidžu Mehmedović, majku koja je simbol borbe za istin …

Na Kameničkom brdu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve …

Strast prema numizmatičkom sakupljanju: Priča o mladom kolekcionaru …

CLOSE
CLOSE