Kalesija 28°

Pregledan u Hagu: Mladić glumi da je teško bolestan


Ljekarski nalazi do sada nisu potvrdili da Ratko Mladić ima bolest u završnoj fazi, izjavila je danas portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić.

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, koji je pred Haaškim sudom optužen za genocid u BiH, još je u pritvoru odvojen od ostalih pritvorenika, ali nije u izolaciji, kazala je u srijedu u Den Haagu na redovitoj konferenciji za novinare glasnogovornica Haaškog suda Nerma Jelačić.

Ona je rekla kako je odvajanje novog optuženika u početku njegova boravka u pritvoru od ostalih pritvorenika standardna procedura koja traje sedmicu ili više. Standardni postupak uključuje posmatranje pritvorenika u tom razdoblju i obavljanje svih potrebnih liječničkih pregleda, objasnila je.
Jelačić je dodala da se očekuje da će Mladić biti prebačen na odjel sa drugim pritvorenicima vrlo brzo i da njegova integracija teče dobro.

Ona je zanijekala medijska izvješća iz Srbije o njegovu pogoršanom zdravstvenom stanju odnosno životnoj ugroženosti i navodnom štrajku glađu.

Jelačić je kazala kako tajništvo suda radi sa Mladićem na imenovanju njegove stalne odbrane podsjećajući da se ona u skladu s pravilima suda mora odrediti 30 dana od prvog pojavljivanja optuženog pred sudom. Ukoliko do tada Mladić sam ne imenuje svoju stalnu odbranu to će učiniti tajništvo suda, javlja fena.

Posebni savjetnik glavnog haaškog tužioca Frederick Swinnen upitan o informacijama da bi suđenje Mladiću moglo započeti u septembru kazao je da je to malo vjerovatno jer se tužilaštvo treba pripremiti za suđenje.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Lijep gest: Obnovili ispisana imena na spomen obilježjima na Lisači

BiH: Sedam žena ubijeno u prvih šest mjeseci ove godine

Sjećanje na Hatidžu Mehmedović, majku koja je simbol borbe za istin …

Na Kameničkom brdu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve …

Strast prema numizmatičkom sakupljanju: Priča o mladom kolekcionaru …

CLOSE
CLOSE