Kalesija

Predstavnice Udruženja “Snaga nezavisne žene” prisustvovale sastanku na temu “Prevencija i adekvatan odgovor na rodno zasnovano nasilje”

U prostorijama Skupštine Tuzlanskog kantona, a na inicijativu poslanica u Skupštini Tuzlanskog kantona, u utorak je održan sastanak na temu “Prevencija i adekvatan odgovor na rodno zasnovano nasilje”. Učešće su uzele predstavnice nevladinih udruženja koja rade i djeluju na području Tuzlanskog kantona iz sedam lokalnih zajednica. Cilj sastanka jeste traganje za adekvatnim odgovorom na sve brutalnije nasilje nad ženama, njegova prevencija ali i pooštravanje kaznenih odredbi za počinioce nasilja.

Poseban akcenat posvećen je zloupotrebi tzv. “blagodati zakona” u dijelu kada žrtva odbije svjedočenje i kada zbog toga najčešće dolazi do obustave postupka. Blagodat zakona ne smije biti u korist nasilnika. Postupak mora biti nastavljen po službenoj dužnosti ukoliko postoje odgovarajući materijalni dokazi o počinjenom krivičnom djelu.

Poslanice SDP-a (Amila Hodžić, Mirela Memić i Vedrana Petrović), NIP-a (Silva Banović), PDA (Lejla Ćebić-Đerzić) i NS (Amra Nadarević Vodenčarević) najavljuju niz aktivnosti i pozivaju i druge nosioce zakonodavne vlasti u Tuzlanskom kantonu da u narednom periodu budu aktivni učesnici ovih procesa.

Naredni sastanak, na istu temu, planiran je sa predstavnicima centara za socijalni rad sa područja Tuzlanskog kantona, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Zaključci sa sastanka će biti pretočeni u inicijative, prijedloge mjera i prijedloge izmjena i dopuna zakona te će biti predmet razmatranja na sjednicama Skupštine Tuzlanskog kantona.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje …

  Košarkaši sutra nastupaju: Juniori domaćini, ostale selekcije putuj …

  Kalesijski odbojaši upisali još jednu pobjedu

  Kako konzumiranje jaja može uticati na gubitak težine?

  BKC Kalesija: U ponedjeljak promocija izuzetno vrijednog djela BOSANSK …

  CLOSE
  CLOSE