Kalesija 22°

Predstavljena mapa najrizičnijih destinacija svijeta za putovanje, evo gdje je BiH

Lista najrizičnijih zemalja za putovanje u 2023. godini ističe Ukrajinu kao zemlju ekstremnog rizika, dok je većina zemalja Evrope označena beznačajnim ili niskim rizikom – uključujući i Bosni i Hercegovinu.

International SOS, kompanija za zdravstvene i sigurnosne usluge, razvila je interaktivnu mapu kako bi upozorila potencijalne putnike i one koji dolaze na odmor na opasnije lokacije koje žele posjetiti.

Mapa sigurnosnog rizika koristi sistem označen bojama za procjenu svake lokacije u pet kategorija: beznačajna (zelena boja), niska (žuta boja), srednja (narandžasta boja), visoka (crvena boja) i ekstremna opasnost (bordo boja).

“Ocjena sigurnosnog rizika procjenjuje prijetnju koju predstavljaju političko nasilje (uključujući terorizam, pobunu, politički motivisane nemire i rat), društveni nemiri (uključujući sektaško, zajedničko i etničko nasilje) kao i nasilni i sitni kriminal”, navodi se u opisu mape.

Također, predstavljeni su i drugi faktori, kao što su robusnost transportne infrastrukture, stanje industrijskih odnosa, djelotvornost sigurnosnih i hitnih službi i podložnost zemlje prirodnim katastrofama.

Podaci sugerišu da je jedna od najvećih promjena od mape koja je napravljena za 2021. promjena sigurnosnog rizika Ukrajine nakon ruske invazije te je označena zemljom ekstremnog rizika.

Prema mapi, obližnje evropske zemlje ne predstavljaju isti nivo rizika.

Također, podaci pokazuju da se svih šest najsigurnijih zemalja na svijetu nalazi u Evropi te su Norveška, Danska, Finska, Slovenija, Švicarska i Island sve kategorizirane da nose “beznačajni” sigurnosni rizik.

Popularne destinacije za odmor u Australiji i Maroku karakterišu se “niskim rizikom”, Cancun u Meksiku je klasifikovan kao “srednje rizičan”, dok je Haiti kategorisan kao zemlja “visokog rizika” zbog društvenih nemira.

Što se tiče kategorije “ekstremnog rizika”, International SOS sugeriše da su i Jemen i Afganistan ekstremno opasna mjesta za odmor.

Države u našem susjedstvu, kao i Bosna i Hercegovina označene su kao zemlje niskog rizika s tim da su pojedini gradovi Sandžaka u susjednoj Srbiji označeni narandžastom bojom koja podrazumijeva srednji nivo rizika. Detalje mape možete pogledati na linku.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Lijep gest: Obnovili ispisana imena na spomen obilježjima na Lisači

BiH: Sedam žena ubijeno u prvih šest mjeseci ove godine

Sjećanje na Hatidžu Mehmedović, majku koja je simbol borbe za istin …

Na Kameničkom brdu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve …

Strast prema numizmatičkom sakupljanju: Priča o mladom kolekcionaru …

CLOSE
CLOSE