Kalesija

Potvrđeno: Fadil Novalić otišao u zatvor

Bivši premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, u četvrtak navečer, 21. marta, otišao je na izdržavanje četverogodišnje zatvorske kazne u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija Bosne i Hercegovine, u Istočnom Sarajevu, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Novalić je u zatvor u Vojkoviće otišao u četvrtak naveče, 21. marta.

Prema rješenju Suda Bosne i Hercegovine, Novalić je imao rok od tri dana da se javi na izdržavanje kazne, a ovaj rok je istekao, 22. marta.

Novalić je osuđen zbog zloupotrebe položaja i ovlasti tokom nabavke stotinu respiratora iz Kine u vrijednosti od 5,4 miliona eura, u aprilu 2020. godine, neposredno nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije korona virusa.

Pored Novalića, kazne su izrečene i Fahrudinu Solaku, bivšem direktoru Civilne zaštite ovog entiteta, koji se javio na izdržavanje kazne 15. marta, te Fikretu Hodžiću, vlasniku firme “Srebrena malina”, koji je 14. marta pošao na odsluženje kazne u Zavod za izvršenje kazne zatvora, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima, Istočno Sarajevo.

Sva trojica su prethodno podnijela molbe za odgodu služenja zatvorske kazne, dan prije nego što su trebali poći u zatvor, žalili su se na rješenja Suda BiH, ali su te molbe odbijene.

Suđenje Novaliću, Solaku i Hodžiću je počelo 23. februara 2021. godine pred Sudom BiH, a prvostepene presude su izrečene dvije godine kasnije, 5. aprila 2023. godine. Konačna presuda, kojom je Novalić osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, Hodžić na pet, a firma FH “Srebrena malina” na novčanu kaznu od oko 100.000 eura, donesena je 27. januara 2024. godine.

Jelka Milićević, bivša ministrica finansija Federacije Bosne i Hercegovine, oslobođena je od optužbe za nesavjestan rad u službi.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 KM, dok je prosječna …

  Iz sarajevske policije objavili detalje tragedije: Utvrđeni identitet …

  Srednjoškolci iz Kalesije u bosanskom stilu i ambijentu obilježili R …

  Kalesijac Rijad Alić okupio golmane sa područja TK: Zadovoljan radom …

  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici i potresna svjedoč …

  CLOSE
  CLOSE