Kalesija 12°

Potočari: 11. jula ukop 600 ubijenih Srebreničana

Organizacioni odbor za obilježavanje 16. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN” Srebrenica i ukop identificiranih žrtava iz jula 1995. godine u prostorijama MC Potočari održao je sjednicu na kojoj je jednoglasno usvojen izvještaj o realiziranim aktivnostima između dvije sjednice Organizacionog odbora.

Formirani su pododbori za logističku podršku i realizaciju, sigurnost, informiranje i medijsko predstavljanje, vjerska pitanja, za naučnu, kulturnu i izdavačku djelatnost, za protokol i VIP, “Marš mira”, za materijalnu i finansijsku podršku, za organizaciju dolaska porodica i građana na dženazu.

Raspisan je tender da bi se izabrali najpovoljniji prijevoznici za prijevoz učesnika dženaze, a bilo je govora i o otvaranju putnih pravaca iz pravaca Sarajevo – Milići – Z. Jadar – Srebrenica kao i otvaranje putnog pravaca Drinjača – Bratunac.

Na komemoraciji povodom 16 godina od stradanja srebreničkih Bošnjaka 11. jula u Potočarima govoriće visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i američki ambasador u BiH Patrick Moon. Planirana su i obraćanja bošnjačkog član Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, ministra bezbjednosti BiH Sadika Ahmetovića i zamjenika načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića.

Za sigurnost su poduzete sve mjere da spomenuti događaj prođe u najboljem redu. Generalni medijski pokrovitelj je državna televizija BHRT s tim što će, kako je rekao ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, sve medijske kuće moći besplatno preuzeti signal.

U Memorijalnom centru Potočari 11. jula bit će ukopano oko 600 posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana, a u 11 sati počinje zvanična komemoracija.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Mladost” slavila pobjedu,”Sloga” i “Bos …

Juniori “Bosne” osvojili drugo mjesto na državnom prvenst …

Završen memorijalni turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ikanović …

Zekerija Jahja Salihović drugi na državnom takmičenju iz islamske v …

VIDEO/ Bez obzira na kišno vrijeme 65 mališana uzelo učešće na &# …

CLOSE
CLOSE