Kalesija

Porodica vojnika Jeffreya Broerea prvi put prisustvovala obilježavanju godišnjice njegove smrti u Jajićima

Prije dvadesetdevet godina u kalesijskom naselju Jajići ubijen je UNPROFOR-ov vojnik. Mještani ovog naselja u znak zahvalnosti su mu podigli spomenik jer je bio tu kada je bilo najteže i branio njihove domove. Jeffrey Broere ubijen je svega nekoliko dana prije svog dvadesetdrugog rođendana kao pripadnik UNPROFOR-a ispred Kraljevine Nizozemske, a na današnji dan 1995.godine ubili su ga pripadnici tzv. Vojske RS-a.

Danas je u Jajićima, kao i svake godine do sada, obilježena godišnjica smrti pomenutog vojnika. Ove godine, po prvi put obilježavanju godišnjice prisustvovala je i njegova porodica (majka, sestra i dva brata)

Osim njih, cvijeće su položili i predstavnici Općine Kalesija, predstavnici Holandskog veteranskog instituta (bivši pripadnici UNPROFOR-a)…

Danas je istaknuto da su vojnici UNPROFOR-a na ovoj lokaciji boravili i svakodnevno su sa mještanima Jajića bili izloženi napadima sa položaja tzv.Vojske RS. Ovaj vojnik je tu bio sa njima dijelio i dobro i loše. Uvijek ćemo se sjećati svih onih koji su živote položili u odbrani i čuvanju Kalesije i njenih građana, poručeno je.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Denisa Avdić: Borba sa karcinomom je teška, puna podrška oboljelim …

  Dok mladi napuštaju BiH, Kalesijka Irma Jusufović odlučila se kao …

  Proljeće je, vratila se Bingo Roda!

  “Bosna” dočekuje ekipu NK “Orahovica 74”, …

  Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu

  CLOSE
  CLOSE