Kalesija 32°

Porodica iz Vukovija se vratila iz Slovenije i počela sa uzgojem koza

Posljednjih godina svjedočimo sve većem odlasku mladih iz Bosne i Hercegovine. Uspomene, nade i nekoliko materijalnih stvari u kofere ne pakuju samo oni koji tek završe školu, fakultet. Znamo da je sve veći broj porodica koje se odluče napraviti taj veliki korak i odseliti se u zemlju koja im, kako većina navodi, nudi više mogućnosti i finansijsku sigurnost.

Zbog toga, mnogo nas iznenadi pa i obraduje kada se neko vrati iz inostranstva kako bi budućnost gradio u zemlji koju zovu domovinom. Upravo, takvu odluku su donijeli Selimovići iz kalesijskog naselja Vukovije Donje. Osim što su se vratili odlučili su početi sa uzgojem koza i proizvodima od kozijeg mlijeka.

” U Sloveniji smo živjeli dvije godine. Radili smo ali nije nam bilo to to, kao što naš narod kaže. Odlučili smo se vratiti, Kako ne bih samo sjedila u kući željela sam početi raditi nešto čime se ne bavi mnogo ljudi. Kako znam kod nas u selu niko nema koze pa sam odlučila da ja kupim.” za NEON Televiziju počinje svoju priču Fazila Selimović iz Vukovija.

O proizvodima od kozijeg mlijeka ništa nije znala, ali je počela da uči. Počela je praviti koziji sir. Trudila se doći do informacija koje će njene proizvode učiniti još kvalitetnijim. Napravila je Facebook stranicu (Kozije mlijeko Vukovije) jer je to danas jedan od važnih segmenata kako bi proizvodi stigli do kupaca. Javljali su joj se zainteresovani za mlijeko, sir, sirutku.

“Bojala sam se da li će im se svidjeti ali na svu sreću bili su zadovoljni svi oni koji su kupili nešto od ponuđenog. Naručivali su još proizvoda što mi je dalo vjetar u leđa da nastavim sa započetim. Planiram i proširenje” dodaje naša sagovornica, majka dvoje djece.

Osim koza Fazila ima vrt i plastenik. Djeca i muž joj također pomažu pa je to kako kaže postao porodičan posao. Sa suprugom Mensurom u braku je dvadeset godina i kaže da bez njegove podrške ne bi uspjela. Iako kod roditelja nije radila sa kozama uvijek je imala želju da radi ono čime je nedavno počela da se bavi. Želi doprinijeti kućnom budžetu ali i promociji zdrave hrane, proizvoda sa sela.

Ne zna štaje čeka u budućnosti ali je sigurna da će dati sve od sebe kako bi njen mali biznis rastao i njeni proizvodi bili još kvalitetniji

Projekat finansiran od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE