Kalesija 28°

Porodica generala Izeta Nanića poklonila zemljište za izgradnju Muzeja 505. viteške brigade

Nakon deset dugih godina priče oko izgradnje Muzeja 505. viteške brigade i različitih prijedloga i inicijativa, danas možemo reći da će Muzej biti izgrađen na zemljištu na kojem se nalazi i Turbete generala Izeta Nanića i svih poginulih pripadnika brigade, saopćeno je iz Općine Bužim.

Općinski načelnik Mersudin Nanić primio je danas predstavnike porodice generala Izeta Nanića, te im prezentirao idejni projekat Muzeja 505. viteške brigade koji će se graditi na Turbetu generala Izeta Nanića, a nakon što je u ime porodice Nanić, Rasima Nanić poklonila zemljište za izgradnju ovog objekta od posebnog značaja za sve patriote države Bosne i Hercegovine. Načelnik Nanić je tokom prezentacije idejnog projekta Muzeja posebno naglasio da je pri kraju i izrada glavnog projekta kojeg radi projektno preduzeće Saraj inžinjering, počasnog građanina Bužima Nedžada Branovića. Inače, izrada glavnog projekta Muzeja 505. je poklon ovog preduzeća građanima Bužima.

Istaknuta je i činjenica da za izgradnju Muzeja postoje već osigurana sredstva. Na općinskom računu za ovu namjenu već se nalazi 200.000 KM. U budžetu kantona planiran je iznos od 100.000 KM, a izvjesna su i sredstva Saudijskog fonda od oko 125.000 KM. Prema do sada urađenim proračunima vrijednost ovog projekta je veća od milion KM, što će biti zadatak i obaveza političkih predstavnika iz Bužima na svim nivoima vlasti da rade na iznalaženju sredstava za završetak projekta i otvaranje Muzeja brigade.

Načelnik Nanić je posebno obećao maksimalno zalaganje na realizaciji ovog projekta. Na kraju prezentacije idejnog rješenja načelnik je najavio postavljanje kamena temeljca budućeg Muzeja, na godišnjicu osnivanja 505. viteške brigade 15.08.2021. godine, te naglasio kako će ovom događaju prisustvovati i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te brojni drugi zvaničnici svih nivoa vlasti.

– U ime porodice Nanić i pred duše našeg Izeta, svih šehida 505. bužimske brigade, Petog korpusa i svih poginulih pripadnika Armije BiH odlučili smo pokloniti zemljište za izgradnju muzeja kako bi buduće generacije znale za naše najbolje sinove i njihovu herojsku borbu u odbrani domovine“, kazala je Rasima Nanić nakon prezentacije idejnog projekta.

(Faktor)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Lijep gest: Obnovili ispisana imena na spomen obilježjima na Lisači

BiH: Sedam žena ubijeno u prvih šest mjeseci ove godine

Sjećanje na Hatidžu Mehmedović, majku koja je simbol borbe za istin …

Na Kameničkom brdu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve …

Strast prema numizmatičkom sakupljanju: Priča o mladom kolekcionaru …

CLOSE
CLOSE