Kalesija 24°

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena vremena. Uz susnježicu i kišu u nižim, a snijeg u višim predjelima države, temperature će s oko 30 stepeni pasti i do nule.

FOTO: Ilustracija

Sav trud

Zbog ovakvog razvoja vremenskih prilika najzabrinutiji su voćari, jer sav trud u sezoni koja obećava da bude rodna mogao bi propasti zbog proljetnog mraza.

Prema trodnevnoj prognozi FHMZ-a, najniže jutarnje temperature u četvrtak bi mogle pasti na nula stepeni, a u petak i subotu na kobna – 2 stepena.

Voćari od Prijedora do Gradačca nadaju se da će minusi zaobići nadmorske visine na kojima se nalaze njihovi voćnjaci.

– Snijeg neće izazvati toliku štetu koju bi mogao izazvati mraz u ovom periodu. Teško je reći unaprijed. Prošle godine smo imali stopostotnu štetu na većini voćnih vrsta, a ove godine voće je u dosta dobroj kondiciji, jako cvjetanje je bilo, tako da očekujemo dosta rodnu godinu, ali tek kad prođe ovo pogoršanje vremena, možemo znati na čemu smo – kaže za “Avaz” Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor.

Ovo udruženje okuplja 60 članova sa zasadima na oko 120 hektara na kojima dominiraju šljiva, jabuka i kruška, manjim dijelom i jagoda.

– U Prijedoru je jak vjetar, pojedine kolege mi javljaju da ima i leda, ali, ako bi bilo mraza, to bi bilo sigurno “obrano voće” – kaže Marjanović.

Neće biti dobro

Pet članova Poljoprivredne zadruge „Late“ iz Gradačca posjeduje oko 12 hektara voćnjaka, uglavnom šljive.

– Tokom cvjetanja behara imali smo malo leda, ali bez većih posljedica. Ako bude mraza, neće biti dobro. Plod je već formiran, voće je ponijelo dobro ako ostane. U Evropi se u ovakvim situacijama voće štiti stalnim ovlaživanjem zraka uz pomoć raspršivača vode, ali ti sistemi su za naše uvjete skupi – kaže Ibrahim Latifović iz PZ “Late”.

avaz.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Akciji čišćenja Memorijalnog centra Kalesija Gornja pridružili se …

  Nogometaši “Bosne” i “Mladosti” ostvarili pob …

  Nebo iznad BiH uskoro bi opet moglo poprimiti čarobne nijanse, “ …

  Usaglašen konačni tekst rezolucije o Srebrenici i dostavljen predsje …

  Team CNC Kalesija traži radnike

  CLOSE
  CLOSE