Kalesija 16°

Pola države na Facebooku: Broj korisnika interneta u BiH dostigao 52 posto!

Prema pokazateljima o korištenju informaciono-komunikacijskih tehnologija, u prvom redu telekomunikacijskih usluga, BiH ne zaostaje značajno za evropskim zemljama, izjavio je danas u Sarajevu prof. dr. Himzo Bajrić, predsjednik Programskog odbora Međunarodne konferencije “ICT – infrastruktura i industrija u funkciji bržeg ekonomskog razvoja”.
Programski odbor Konferencije odlučio je na današnjoj sjednici da četvrta konferencija bude održana početkom juna u Sarajevu. Konferencija će trajati tri dana, od čega će dva biti radna, a jedan “društveno-rekreativni”.


Konferenciju organizira Međunarodni forum “Perspektive”, ali suorganizatori su tri telecom operatora, predstavnici nadležnih institucija sa nivoa države i entiteta, a u organizaciji konferencije u Sarajevu pridružili su se Grad i Kanton Sarajevo, i druga udruženja, ukupno njih 17.

Prof. Bajrić vjeruje da je BiH dostigla cifru od 50 posto korisnika interneta, što znači da sustiže evropske zemlje, pogotovo što korisnike interneta sada tražimo i u domenu mobilne mreže.

Kada je riječ o korištenju društvenih mreža, BiH je u 2008. godini, u odnosu na broj stanovnika, bila među deset zemalja na svijetu koje najviše koriste Facebook, naveo je on.

Cilj svake konferencije je analizirati rezulate iz prethodne godine te donijeti konkretne zaključke o tome šta treba uraditi da bi se poboljšali rezultati u ovoj značajnoj privrednoj grani, jer je danas život bez informaciono-komunikacijskih tehnologija (ICT) praktično nezamisliv.

“Bez mobitela i društvenih mreža danas praktično ne možemo. Facebook je na globalnim nivou prešao broj od 600 miliona korisnika i velika je grupa ljudi koja osigurava komunikaciju isključivo putem Facebooka, razmjenjuju ideje, znanje, novosti, vijesti i drugo”, kazao je prof. Bajrić.

Glasnogovornica RAK-a Amela Odobašić je kazala da RAK tradicionalno podržava ovaj događaj iz razloga što su ICT postale sastavni dio života. Kao regulator, RAK ima u svom mandatu i obavezu da promovira razvoj ICT-a.

“Ono što zaista podržavamo je liberalizacija tržišta telekomunikacija u tom segmentu”, kazala je Odobašić, najavljujući da je u toku izrada izvještaja o korištenju interneta u BiH za 2010. godinu, koji će uskoro biti objavljen.

Iako izvještaj nije završen, glasnogovornica RAK-a je kazala da je broj korisnika interneta u BiH dostigao 52 posto

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Za Semira Karića nema limita: Biciklistička tura od Minhena do Kales …

  Putevi u BiH: Saobraća se po suhom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 5. 2024.)

  Lapsus band napravio muzički spektakl u Kalesiji

  CLOSE
  CLOSE