Kalesija

Pogledajte ko ima pravo na dječiji dodatak, i koji su kriteriji za sufinansiranje troškova prijevoza za učenike

Na 30. redovnoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona utvrđen je  iznos dječijeg dodatka za djecu u kojima ni jedan roditelj nije zaposlen u visini od 2,5 posto prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine iz 2010. godine, odnosno 20 KM po djetetu mjesečno.

Za porodice sa troje i više djece, dječiji dodatak će iznositi pet posto prosječne plaće, što iznosi 40 KM mjesečno po svakom djetetu iz te porodice.

Uspostavu prava na dječiji dodatak vršit će nadležni centri za socijalni rad, navodi se u Odluci Vlade TK.

 

 

Utvrđeni kriteriji za sufinansiranje troškova prijevoza učenika osnovnih škola

 

Na sjednici su utvrđeni i kriteriji za sufinansiranje troškova prijevoza učenika osnovnih škola za period januar – mart školske 2011./2012. godine.

Donesenom Odlukom odobrava se sufinansiranje troškova linijskog i vanlinijskog prijevoza učenika osnovnih škola Tuzlanskog kantona u iznosu od 90 posto mjesečne karte u linijskom prijevozu, odnosno 90 posto iznosa utvrđenog pismenim ugovorom između prijevoznika i korisnika usluga prijevoza u vanlinijskom prijevozu, za učenike koji putuju od kuće do najbliže škole 4 i više kilometara, a nisu obuhvaćeni subvencijama po drugim propisima i općim aktima, te učenike sa prebivalištem na području Tuzlanskog kantona koji pohađaju, kao najbližu, osnovnu školu izvan područja Kantona, piše portal tip.ba.

Troškovi ove Odluke će se realizovati preko osnovnih škola Tuzlanskog kantona, koje utvrđuju pravo na sufinansiranje prijevoza za svoje učenike, koji ne ostvaruju navedeno pravo po drugom osnovu. Također, Ministarstvo za rad i socijanu politiku u obavezi je da do kraja januara 2012. godine dostavi Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta spiskove učenika koji pohađaju osnovnu školu, a koji su u stanju socijalne potrebe i ostvaruju pravo na finansiranje troškova prijevoza.

 

Podsjećamo da je zimski raspust produžen na četiri, umjesto planirane tri sedmice.

 Pratite Kalesija Online na Facebooku

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sloga upisala pobjedu, Bosna poražena u gostima

  Loš start juniora, sutra nova šansa

  Kalesijka Semina Mujanović “zgrabila” još jedno zlato, 1 …

  Dubioza kolektiv napravila pravi muzički show u zagrebačkom tramvaju

  Bakir Musić proglašen najboljim atletičarem BiH u kategoriji mlađi …

  CLOSE
  CLOSE