Kalesija 12°

Pogledajte Izvještaje glavnog imama i predsjednika MIZ Kalesija za 2011. godinu, kao i plan aktivnosti u 2012. godini

29. januara je održana Skupština MIZ Kalesija, a IZVJEŠTAJ sa ove sjednice ste mogli pročitati na našem portalu.
Kako smo najavili, objavljujemo Izvještaje o radu i aktivnostima Medžlisa u 2011. godini, kao i plan aktivnosti za 2012. godinu.

Kalesijski Medžlis broji oko 7.500 članova.
Posjetiocima portala nudimo mogućnost da pročitaju Izvještaje glavnog imama, Enver ef. Alića, i predsjednika Medžlisa, Muharem ef. Mešanovića.
Svoje komentare, pitanja i sugestije  možete poslati na mail Medžlisa, info@mizkalesija.com.

Izveštaj o vjerskoprosvjetnom radu MIZ Kalesija za 2011. god.

Medžlis IZ-e Kalesija ima 27 džemata i u njima  članova IZ-e oko 7 500. Vjeronauku u osnovnim školama pohađa ukupno 3573 učenika, a u srednjoj školi vjeronauku pohađa 606 učenika ili 100 %

1. Opće stanje  islamskog života na području Medžlisa IZ-e Kalesija i usporedba sa prethodnom godinom

Medžlis IZ-e Kalesija ima 27 džemata i u njima  članova IZ-e oko 7 500. Vjeronauku u osnovnim školama pohađa ukupno 3573 učenika, a u srednjoj školi vjeronauku pohađa 606 učenika ili 100 %. U većini džemata vjerski život odvijao se uobičajeno bez značajnih poteškoća, izuzev u dijelovima džemata Tojšići, Kikači i Memići Centar. U toku 2011. godine Vjerskoprosvjetna služba je na nivou MIZ-e Kalesija organizirala razne islamske  manifestacije na kojima su, uglavnom, sudjelovali svi kalesijski imami. Dakle, sve svečanosti su obavljene po TAKVIMU, a povrh toga i mnoge koje se odnose na značajne datume po našim džematima. Te manifestacije su održane kako slijedi:

– Prnjavor, Mevlud u povodu  12. rebiul- evvela
– Međaš, Dan bošnjačke dijaspore
– Sarači, Dan džamija
– Gornje Hrasno, Lejletu-r-Regaib
– Tojšići, Lejletu-l-Mi radž
– Kalesija, Lejletu-l-Berat
– Potočari, Dženaza (11. juli)
– Šeher, Manifestacija predramazanska u povodu godišnjice otvorenja džamije
– Gornja Brda, Predramazanska mevludska manifestacija
– RAMAZAN: U toku ramazana 1432. h.g. MIZ-e Kalesija je u Sjedištu MIZ-e (DIVANHANA) priredio 2 velika iftara za predstavnike džemata i nosioce vjerskog, kulturnog i društvenog života. Takozvani radni iftari (obavezno prisustvo članova IO MIZ-e Kalesija sa članovima džematskih odbora na iftaru) organizirani su u: Prnjavoru, Donjim Vukovijama, Gornjim Vukovijama, Gornjem Hrasnu, Saračima, Memićima, Brda Križevci, Donjim Raincima, Gornjim Raincima, Jelovom Brdu, Kalesiji. Ovaj vid kontakta sa džematlijama, preko masovnih iftara, pokazao se kao vrlo koristan u duhovnom smislu.
– Donji Rainci, Noć Bedra
– Gornje Vukovije – Noć 25. ramazanska – salatu-l-lejl (namaz od 100 rekata pristupili mnogobrojni imami i džematlije)
– Miljanovci, drugi dan Bajrama – Dan šehida kod stare Miljanovačke džamije
– Papraća, Mevlud s povodom-obilježavanje pogibije imama Orhan ef. Gazibegovića (II svjetski rat)
– Seljublje, Hidžretska godina
Ramazani-šerif je protekao u znaku brige za naše ukupno stanje vjerskog života i rada, ali je i primjetno komotnije ponašanje vjernika kad je u pitanju izvršavanje dužnosti posta. Medijski smo oslonjeni na  vjerski program RTV Tuzlanskog kantona, a u toku ramazana na BM radio iz Zenice,  jer se na kalesijske elektronske  medije još uvijek ne možemo osloniti i pouzdati.

Preko ovog Medžlisa u godini 2011. hadž su obavili 31 hadžija.

2. Mektebska nastava (stanje,  problematika i mjere koje se poduzimaju na unaprijeđenju ovog oblika rada)

Stanje mektebskog poučavanja u malim džematima donekle se popravilo u odnosu na 2010. godinu.  A što se tiče većih punktova mektebske nastave,  tu je bilo dobrog pomaka u  poučavanju, opremi mektebskog prostora, ali i prihvatanja novih udžbenika. S tim u vezi možemo navesti poboljšanje u džematima: Donje Vukovije, Prnjavor i Kalesija. Imam  iz  džemata Kalesija-Čaršijska džamija Bilal ef. Husić, Diplomom je od strane VP službe imenovan kao najuspješniji muallim za 2011. godinu, mada je bilo još  imama koji su bili na istom nivou a to će se od strane VP službe kontinuirano pratiti i u narednom periodu  i vrednovati.

3. Rad imama sa džematlijama (različiti oblici da vetske aktivnosti imama u džematu)

Kontakti se ostvaruju sa džematlijama preko akika, tevhida, mevluda, zakazanih posjeta, zakazanih šerijatskih vjenčanja. Primjera radi, glavni imam i njegovi imami na terenu, uz obavezni unos podataka u Knjigu vjenčanja, obavili su u 2011. godini 37 šerijatskih  vjenčanja.

4. Vjerski edukativni rad u javnim medijima

Ovaj vid aktivnosti u 2011 . godini odvijao se preko TV TK i  BM radija iz Zenice koji se dobro čuje i sluša u Kalesiji. Ovaj vid aktivnosti  uz poteškoće se ostvaruje i na lokalnim medijima. Iz  tog razloga MIZ-e Kalesija je rekonstruisao svoju web stranicu (www.mizkalesija.com) i na njoj plasira sve bitne informacije uz geslo: Naš cilj je osposobiti džematlije za pravilno razumjevanje islama i da ga primjenjuju u živoj islamskoj praksi! Ova stranica preuzima informacije sa islamskih sajtova, naročito onih koji su bliski vrhu strukture IZ-e u BiH.

5. Obnova infrastrukture IZ-e (objekti i drugo)

U 2011.  godini na području Medžlisa IZ-e Kalesija nije bilo svečanih otvaranja džamija i drugih vjerskih objekata, ali se radovi na objektima džamija u džematima Jajići, Memići Centar i Sarači privode kraju i sasvim je izvjesno da će u narednoj godini neki od njih biti i zvanično proglašeni imovinom IZ-e u BiH.

6. Aktivnosti glavnog imama

Glavni imam je u 2011. godini  svojim imamima sugerirao i predlagao nove oblike islamskih aktivnosti, naročito u radu sa mektebskom djecom.  Uz  to, glavni imam je koordinirao između Medžlisa IZ-e Kalesija  i vjerskih voditelja (imama)  na terenu u vezi održavanja seminara, predavanja, vazova, provjere mektebske nastave sa komisijama za provjeru uspjeha i muallima i mekteblija.

7. Povratak izbjeglica i stanje vjerskog života u povratničkim džematima

Što se tiče povratka u drugi manji entitet, stanje je relativno povoljno, izuzev u mali džemat Papraću koji sada gravitira MIZ-e Kalesija /ranije MIZ Vlasenica/ u Caparde, Mahalu i Šeher vratilo se oko 85 % muslimana Bošnjaka i svi ovi džemati imaju iznova sagrađene džamije i  dekretom Rijaseta postavljene imame.

8. Vjersko djelovanje različitih organizacija i udruženja na području Medžlisa Kalesija

U naselju Dubnica, u mjestu prije rata naseljenom srpskim življem, sada ima oko 500 muslimanskih (bošnjačkih) domaćinstava. U vjerskom pogledu  naslanjaju se svojim članstvom na džemat Prnjavor. U njih su se uvukli ljubitelji lika rahmetli hfz. Jusufa Barčića koje mediji nazivaju nekakvom šerijatskom zajednicom a MIZ-e Kalesija s njom ne održava nikakve kontakte.

9. Osvrt na stanje penzionisanih imama,  muallima i imamskih porodica bez hranioca

Osim  tri  stara imama penzionera, u  2011. godini, Medžlis je dobio još dva imama penzionera koji su sa puno dostojanstva ispraćeni u penziju.

Rukovodilac VP službe
Enver ef.  Alić

*******************************************

Izvještaj o radu Medžlisa Islamske zajednice Kalesija za period od 20.02.- 31.12.2011 god.

Prva sjednica IO-a, a održano ih je deset – sedam redovnih i tri vanredne, na kojima je razmatrano 54 tačake  dnevnog reda, pokazala je veliku volju svih članova da Medžlis, kao institucija muslimana može i mora  više pružiti, uzimati učešće u svim aktivnostima koje su vezane za teritoriju Medžlisa i njegove članove.

Prije skoro godinu dana, u ovoj džamiji, održana je Skupština novoizabranih predstavnika džemata kalesijskog Medžlisa. Tom prilikom, između ostalog, izložio sam plan aktivnosti za narednu godinu, koji  je   iziskivao i više aktivnosti svih. Obzirom da su bile velike  promjene u IZVRŠNOM ODBORU MIZ-a, očekivao sam i veći angažman svih novoizabranih.
Prva sjednica IO-a, a održano ih je deset – sedam redovnih i tri vanredne, na kojima je razmatrano 54 tačake  dnevnog reda, pokazala je veliku volju svih članova da Medžlis, kao institucija muslimana može i mora  više pružiti, uzimati učešće u svim aktivnostima koje su vezane za teritoriju Medžlisa i njegove članove.

Aktivnosti Medžlisa, radi boljeg uvida, izložit ću kroz nekoliko sfera:

1. Redovne aktivnosti, vezane za funkcionisanje Medžlisa i džemata,
2. Zakonodavno-pravne,
3. Prosvjetno-obrazovne,
4. Humanitarne,
5. Građevinske, i
6. Finansijske.

1. U sklopu redovnih aktivnosti Medžlisa, svakodnevno smo bili dostupni za svaki razgovor koji može doprinijeti poboljšanju prilika u džematima.
Posebnu pažnju smo posvetili rješavanju naslijeđene situacije u džematu Tojšići. Naime, dio džematlija ne želi društvo legitimnog imama i njegovih istomišljenika, već svoje vjerske propise upražnjavaju u staroj Atik džamiji. Obzirom da je njihovo djelovanja prepoznato kao iskakanje iz sistema islamske zajednice, pokušali smo u više navrata naći kompromis i njihovu situaciju staviti pod krov islamske zajednice. Naš trud nije urodio plodom, te je zadnju riječ po pitanju egzistencije džemata u Atik džamiji dao Muftija Tuzlanski. Nažalost, i  njegova riječ pretočena u kompromisnu odluku kojom su trebali svi biti zadovoljni, završila je isto. Tako da džemat u Atik džamiji funcioniše bez bilo kakve legalne saglasnosti.
Situacija u džematima Kikači i njihovoj Babinoj Luci i Memićima i njihovim Zukićima, daleko je od normalne ali nije kao u Tojšićima. Još uvijek postoji nekakva veza B.Luke sa Kikačima kao i Zukića sa Memićima Centar.
Ostali džemati djeluju u skladu sa normama Rijaseta islamske zajednice.
Imamo  naznaka za samostalnost  još  nekoliko novih džemata, ali procedura  islamske zajednice traži norme koje oni još uvijek nisu dostigli.
Iako je ekonomska situacija teška, finansijske prilike u skoro svim džematima, zaključno sa mjesecom decembar  su pozitivne. Moram napomenuti da još uvijek više od polovine naših džemata ne radi punim kapacitetom, beš vakat i imam u džematu sa stanom, ali je situacija svakom godinom bolja i po tom pitanju.
Sa predsjednicima džematskih odbora smo održali dva radna sastanka na kojima smo pokušali riješiti neke problematične situacije koje koče rad i napredak džemata.  Pored ovih sastanaka, naša veza sa vođama džemata, imamima i predsjednicima, je konstantna i dobronamjerna sa obje strane. Evidentno je obostrano povjerenje.
Primili smo u radni odnos dva imama, u džematima Sarači i Rainci Gornji.
U saradnji sa  mnogim kulturnim  udruženjima sa Opštine pokušali smo usaglasiti listu kulturnih događaja na teritiriji cijele Opštine. Iako je iskazana velika potreba za ovakvim kulturnim kalendarom, stalo  se na samom početku. Bilo je saradnje sa BKC Alija Izetbegović i Gradskom bibliotekom u čiju smo se manifestaciju IQRE i organizacijski uključili.
Akcija  Zekata i vitara uz Ramazan su povećane za nekih 10 –tak hiljada KM a akcija kurbanskih kožica je znatno poboljšana  obzirom da je dosadašnju organizaciju sakljupljanja i prijevoza kožica u organizaciji džemata preuzeo Medžlis, i ostvario znatno veći iznos sredstava namijenih Medžlisu i džematima.

2. U  domenu zakonodavnih aktivnosti, Izvršni odbor je potvrdio nekoliko odluka iz ranijeg perioda koje su bile racionalne i pozitivne ali je i donio nekoliko:
a) Donijeli smo odluku koja izabranog predsjednika džematskog odbora smatra jedino legitimnog za komunikaciju,  po pitanjima džemata, sa Medžlisom, ili osoba koju džematski odbor izabere kao njegovog zamjenika.
b) Sergije smo ograničili na samo one obavezne, koje dolaže sa višehg nivoa, Rijaseta i Muftiluka, kao i one koje pomažu rad džemata.
c) Donijeli smo odluku da dužnici članarine u svojim džematima preko tri godine, istu moraju uplatiti na blagajni Medžlisa a sredstva se uplaćuju na karticu dotičnog džemata.
d) Donijeli smo odluku  kabur-taksi u iznosu 300 KM za osobe čije porodice žele izvršiti ukop umrlih na teritoriji Medžlisa a nisu član ni jednog džemata MIZ-e Kalesija.
e) Izvršni odbor Medžisa je usvojio Novi pravilnik o MEZARJIMA, koji se razlikuje od ranijeg-starog po pitanju obilježavanja kaburova odnosno o zabrani postavljanja bilo kakvih obilježja-spomenika mimo nišana kao i obaveznom podnošenju zahtjeva za izgradnju okolice oko kabura. U slučaju da je ona neophodna komisija, što određuje komisija  koju je odredio IO MIZ-a Kalesija, porodica će dobiti saglasnost za izgradnju propisane okolice a u suprotnom slučaju, ako kabur nije u nizbrdici i ne postoji opasnost od odranjanja, okolica neće biti dozvoljena.
Svaki predsjednik džematskog odbora je dobio po jedan primjerak Novog Pravilnika o Mezarjima i imami su na prošlom bajramu i imali obavezu da o sadržaju pravilnika upoznaju džematlije.
f) Džamija u Prnjavoru je uplanjenjena  u općinski  katastar. Treba napomenuti da je sve troškove ovog postupka snio džemat Prnjavor.
g) Nesuglasice oko obilaznice pored džamije u Kalesiji Centar su završene. Izvršena je zamjena državnog sa vakufskim zemljištem.
h) izvršena je zamjena zeljišta u D. Vukovijama koje je država izuzela za izgradnju mjesnih prostorija. Parcelu od oko 2 duluma mjesna zajednica je kupila i uvakufila kao nadoknadu za zemljište koje im je Općina poklonila.
i) Izvršena je preregistracija vlasništva  mezarja u džematu  Sarači koje je pogrešno zavedeno nakon aviosnimaka 70.-tih godina kao vlasništvo Opštine.
j) U toku je sudski spor pred općinskim sudom protiv Senada Hamzića koji je  zatvorio prvobitni  ulaz Medžlisa sa zapadne strane zgrade  Medžlisa.  Nadamo se pozitivnom ishodu.

3. U sklopu prosvjetno-obrazovnih aktivnosti, pokušali smo zainteresovane, žedne vjere i vjerskih istina, osvježiti sa nekim novim imenima iz oblasti islamskih znanosti, pa smo tako organizovali  tribine, predavanja, druženja sa istaknutim i dokazanim alimima u sferi da ve  – poučavanja, vaza i predavanja o vjeri. Ovakvih tribina je bilo skoro svaki mjesec po jedna, a sam odziv naših džematlija opravdava pokretanje ove aktivnosti.
Web stranica Medžlisa je u funkciji u novijem izdanju  sa  bogatijim sadržajima. Pogledajte, www.mizkalesija.com
Dvije akademije, U susret Ramazanu i bajramska, kao i druženje sa Sulejman Bugarijem poslije Kurban-bajrama propraćene su sa velikim interesovanjem i kao takve salužuju da se ponove i narednih godina.

4. U sklopu pojačanih  aktivnosti  za vrijeme mjeseca Ramazana, organizovali smo, na cijeloj teritoriji Medžlisa u saradnji sa predsjednicima i imamima, akciju Pomoć za Podrinje. U ovu istinski humanitarnu akciju se uključio skoro svaki džemat a količina ukupljene hrane,  430 porodičnih paketa ukupne  vrijednosti  oko  22.000 KM, podijeljenih u Vlasenici, Bratuncu i Srebrenici, opravdava sav trud i najavljuje novu akciju dogodine. I ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji su dali bilo kakav doprinos ovoj humanitarnoj akciji.
Cijelu godinu pomažemo funkcionisanje vjerskog života u džematu Papraća, jedinom bošnjačkom džematu-naselju u opštini Šekovići. Organizovali smo druženje sa Papraćanima i na prijedlog gosp.Dževada Tosunbegovića postavili spomen obilježje-nišan šehidu Gazibegović Ohranu u haremu džamije, koji je ubijen 1941. god. u Papraći prilikom odlaska na imamsku dužnost u Vlasenicu.
Ove godine smo pomogli, istina skromno, tri džemata u manjem entitetu, sredstvima koja su namijenjena za plaćanje električne energije – struje u džamijama Mahala, Caparde i Šeher.
Moram spomenuti  i Radne iftare koje smo organizovali u Medžisu za sve strukture islamske zajednice, predsjednike džematskih odbora, članove skupštine, Izvršni odbor, privrednike i političare ali i iftare po džematima koji su imali za svrhu sagledavanja stvarne situacije na terenu, direktnu komunikaciju džematskog odbora sa Izvršnim odborom. Ovakvih je upriličeno 15 iftara. Ideja o organizovanju zajedničkih iftara po džematima u džamijama je pozitivno ocijenjena i preporučena svim džematskim odborima i njihovim džematlijama.

5. U sklopu završetka zgrade Medžlisa, izvršili smo promjenu plana u potkrovlju zgrade, i veći prostor  stavili u funkciju, imenujući je DIVANHANA, za organizovanje  tribina, predavanja, sastanaka kako Medžlisa – tako i drugih organizacija čije se djelovanje može uklopiti u plemenite okvire. Na istom nivou zgrade MIZ-a opremljeno je i kupatilo i stavljeno u upotrebu zahvaljujući velikoj donaciji Karić Zuhdije.
Kao jednu od planiranih aktivnosti, formiranje voćnjaka na vakufu, smo uspjeli realizovati. Zasađen je voćnjak šljive, kruške i jabuke na površini od četiri duluma u džematu Miljanovci, pod stručnim nadzorom prof. Sinanović Hasana. Sličan projekat, ako Bog da, nastavljamo i u nekom drugom džematu.

6. Na drugoj sijednici IO Medžisa, usvojili smo budžet Medžlisa u iznosu skoro 88.613 KM.
Ulaz i izlaz sredstava je proslijeđen  svakom članu – delegatu Skupštine, te na osnovu toga možete imati uvid u finansijsko poslovanje Medžisa. Sve eventualne nejasnoće i kritike svaki član skupštine može lično, usmeno ili pismeno uputiti na prvoj Skupštini MIZ-a Kalesija.
Kada smo kod finansija, treba napomenuti da su svi imami u protekloj, 2011. godini dobili  12 plata, topli obrok (veći dio džemata po dogovoru koji su postigli sa imamima) kao i regres ( ove godine prvi puta svi imami).
I na kraju, moram se zahvaliti svim privrednicima koji su se uključili u akciju BUDI PRIJATELJ MEDŽLISA a sve ukupljene donacije su namjenski  utrošene. Sličnu saradnju očekujemo i narednih godina.

Predsjednik MIZ-a Kalesija
Muharem ef. Mešanović

*******************************************

Godišnji plan aktivnosti za 2012. godinu

Saradnja sa izabranim predstavnicima džemata, predsjednicima i članovima njihovih džematskih odbora i ove godine mora biti na obostrano zadovoljstvo.

Poslužit ću se sa nekoliko citata iz Ustava islamske zajednice.
„Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je jedna i jedinstvena zajednica muslimana u Bosni i Hercegovini, Bošnjaka izvan domovine i drugih muslimana koji je prihvataju kao svoju. Cilj Islamske zajednice je da svi njeni pripadnici žive u skladu sa islamskim normama.  Islamska zajednica čuva vjerodostojnost islamskih normi i osigurava njihovo tumačenje i  primjenu.  U tumačenju i izvršavanju ibadetskih islamskih dužnosti u Islamskoj zajednici  primjenjuje se hanefijski mezheb.“

Saradnja sa izabranim predstavnicima džemata, predsjednicima i članovima njihovih džematskih odbora i ove godine mora biti na obostrano zadovoljstvo.
Naša pomoć  džematskim odborima uglavnom se svodila na savjetovanje po određenim pitanjima. To moramo proširiti i na materijalnu pomoć koja je u prošloj godini obuhvatila povratničke džemate u opštini  Osmaci – Kalesija, kao i veći postotak od kurbanskih kožica koji je ostvaren boljom organizacijom  sakupljanja kurbanske kože po džematima.  Sredstva dobivena od ovih prihoda treba utrošiti u opremanje mektebskih prostorija u kojima će se, pored vjerske nastave, organizovati i druženja naše omladine, bar tokom mjeseca Ramazan, koja je do jučer bila u istim mektebskim klupama.  Pogrešna je praksa naših roditelja koji sa završenom osnovnom školom, uglavnom, odobravaju izostanak njihove djece sa mektebske nastave, pravdajući to preopterećenošću školskim obavezama.  Mislim da bi se itekako morali više pozabaviti našom djecom starosti  između 14 – 18 godina, kada se opredjeljuju koju stranu djela ili života izabrati. Bolju ili goru, kao svoje životno – ljudsko i idejno opredjeljenje.  Mislim da bi  KURS  ISLAMA  koji bi pohađali  srednjoškolci  i  studenti svih naših džemata, donekle olakšao izbor pravog puta i pozitivnog životnog opredjeljenja.

Jedna od prioritetnih obaveza Medžlisa je  stalni kontakt sa predsjednicima džematskih odbora po pitanju priliva sredstava članarine za Islamsku zajednicu,  te što racionalnije i  transparentnije trošenje iste. Ekonomska situacija  i ove godine će biti prepreka brojnim mladim bračnim zajednicama da zasnuju svoje članstvo u islamskoj zajednici, jer od nezaposlena čovjeka teško možete očekivati za izvršava obaveze koje su,  još uvijek u domenu dobrovoljnosti.  Smatramo da je daleko preče iznaći odgovor na pitanje: kako  članarinom obuhvatiti sve obaveznike, one koji su poodavno trebali već biti članovi IZ-e, nego veće obaveze nametnuti onima koji su već članovi.

Mnogo  je nedorečenosti po pitanju infrastrukture u svim našim džematima. U mnogim džematima su završene  aktivnosti  oko šehidskih obilježja. O svim  građevinskim aktivnostima  unutar vakufskih površina, harema džamija, izgradnji mekteba,  moraju biti upoznati  organi Medžlisa. Vađenje potrebne dokumentacije moguće je jedino preko Medžlisa.  Ni jedna pozitivna akcija, koja je inicirana od bilo kojeg Džematskog odbora, neće biti osporena, već naprotiv, postoji mogućnost materijalnog pomaganja od strane Medžlisa.

Ove godine,  budžetom Opštine je za vjerske zajednice planirano izdvojiti 20 hiljada KM. Nadamo se da će ove godine biti veći iznos od 6500 KM koliko je došlo prošle godine. Dio sredstava će mo namjenski usmjeriti prema džematima koji zahtjevom prema Medžlisu kandiduju svoj projekat. Do sada je bila praksa da džemati i mjesne zajednice apliciraju za određene projekte preko Medžlisa i dobiju sredstva koja su, inače, budžetom planirana za potrebe Medžlisa.  Od ove godine, sva sredstva po ovoj tačci će se pravedno podijeliti  svim džematima koji budu na vrijeme kandidovali određene radove a koji će biti komisijski odobreni uz kontrolu utroška.  Rok za ove aktivnosti će biti poznat predsjednicima džematskih odbora.

Mjesec  april  je po planu VP službe predviđen za mektebska takmičenja. Organizacija i nagrađivanje najboljih u poznavanju Vjere i malonogometnoj ligi je u obavezi Medžlisa. Ovo takmičenje je veliki stimulams brojnosti polaznika  svih mekteba.

Maj i juni su planirani za završne ispite po džematima ili poznatije kao HATME.

U junu je i kolektivna dženaza Šehidima Podrinja na šehidskom mezarju u G. Kalesiji. Smatram da je obaveza Medžlisa da se organizacijski uključi u ovaj tužni događaj kako bi porodice bar donekle osjećale i prepoznale brigu Islamske zajednice sličnu onoj koju ispoljava u Srebrenici. Neke aktivnosti na uređenju same lokacije mogu proći bez velikih ulaganja ali uz koordiniranu saradnju sa medžlisom Zvornik. Obzirom da svi imami, imaju status stalnog upošljenja, i ove godine, zbog svoje specifičnosti, džemat Papraća ostaje u materijalnoj obavezi Medžlisa. U narednom periodu će mo pokušati i ovaj džemat, iako je siromašno-malobrojan, pokriti sa stalno uposlenim imamom.

Ove godine su kandidovane dvije džamije za svečano proklanjavanje – zvanično stavljanje u vlasništvo Islamske zajednice. Sredinom mjeseca jula u Džematima  Memići Centar i Jajići.

Ramazan i svima nama poznate ramazanske aktivnosti nastupaju u augustu. Svi moramo raditi na omasovljavanju posta, namaza među omladinom. Briga su svakako i materijalna davanja od kojih uveliko zavisi islamska zajednica na svim nivoima.

Svi znamo šta je Vakuf! Međutim, naš odnos prema emanetu koji su zavjetovali naši preci na službu Islama i muslimanima koji dolaze poslije njih, nije u srazmeru sa našim znanjem. Svi mislimo, drugi će se pobrinuti. Vakufske parcele su na meti mnogih zlonamjernih i nesavjesnih, uglavnom Bošnjaka. Ranije su vakufi sistemski otuđivani, ali danas, mnogi idu u džamiju a miču međe u Vakuf ili na druge načine obezvrijeđuju Vakuf. Moramo o važnosti Vakufa više govoriti i na sve načine spriječiti njegovu zloupotrebu. Zasađivanje voćnjaka na vakufskim parcela i dalje će biti našapraksa. Pozvat će mo sve džemate da apliciraju sa jednim vakufom za voćnjak, tako da što prije svaki džemat ima po jedan voćnjak. I ove godine će mo nastaviti sa provjeravanjem i uknjiženjem vlasništva vakufskih parcela.

Humanitarne aktivnosti će biti jedna od aktivnosti šireg broja ljudi u organizacijskom smislu, kako bi i i krajnjih korisnika bilo što više.

Tribine bi ove godine trebale biti tematski koncipirane, ništa manje interesantne. Želja nam je uspostavljanje žive komunikacije, dijaloga  sa dokazanim alimom.

Bajramske akademije su realnost na koju su navikli i koje svakako očekuju naše džematlije.

Naravno, nisu navedene  sve aktivnosti  Medžlisa, jer prošlogodišnja situacija nas je naučila da nemožemo sve  isplanirati.
Ipak, smatram da je napravljen značajan korak u jačanju Medžlisa kao institucije a samim tim i džemata.  Sve aktivnosti koje su ranije bile prepoznatljive kao aktivnosti Medžlisa, i ove godine će biti naša redovna praksa.

Na kraju, želim da Vam se svima zahvalim što ste odvojili svoje vrijeme i opravdali ukazano povjerenje i preuzeti emanet džematskog predstavnika u najvišem tijelu islamske zajednice na našem području, te Vašim prisustvom dokazali ozbiljnost i istinitost vaših namjera.

Neka vas Uzvišeni  Bog nagradi a sviju nas pomogne u hairlii namjerama. Amin!

Predsjednik MIZ Kalesija
Muharem ef. Mešanović

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Asocijacija žena MIZ Kalesija organizuje radionicu “Kako ojač …

  Rusija od 1. marta zabranjuje izvoz benzina, samo su četiri države i …

  Čovjek koji je zaustavio Musu dobro ga poznaje: Znam šta ga frustrir …

  Putevi u BiH: Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (27. 2. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE