Kalesija 14°

Podsjećanjem na sakralocid obilježen Dan džamija

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u svom kalendaru 7. maj, dan rušenja Ferhadije u Banjoj Luci, odredila je za Dan džamija, da bi se 7. maja prisjećali pokušaja rušenja i uništenja naših džamija u periodu 1992-1995.

Dugi niz godina 7. maja, na Dan džamija, širom Bosne i Hercegovine se vjerskim programima obilježava ovaj dan. Medžlis Islamske zajednice Kalesija ove godine je, na prijedlog samog džemata, za domaćina centralne vjerske svečanosti povodom Dana džamija odredio džemat Rainci Gornji. Ovaj džemat je nedavno pokrenuo akciju renoviranja džamije koju su uspješno okončali, te je tim povodom džemat Rainci Gornji ponudio domaćinstvo centralne vjerske svečanosti povodom Dana džamija.

Jučer, 7. maja 2017. god., u prijepodnevnim satima u renoviranoj džamiji u džematu Rainci Gornji održana je vjerska svečanost povodom Dana džamija. Na početku svečanosti prisutni su imali priliku pogledati dokumentarni film SAKRALOCID – pokušaj uništenja džamija na području Medžlisa Islamske zajednice Kalesija u periodu 1992-1995. Video-zapis koji su prije tri godine sačinili Enver ef. Alić, Ibrahim ef. Aljić, Ahmed Hadžić i Nermin Hodžić, trajno je svjedočanstvo o teškim vremenima kada su naše džamije i drugi vjerski i vakufski objekati bili na meti rušilačkih ruku. U haremu džamije je postavljena izložba slika porušenih kalesijskih džamija, koja je, također, svjedok sakralocida i pokušaja uništenja islamskih vjerskih objekata.

Nakon uvodnog ašereta i dokumentarnog filma o pokušaju uništenja kalesijskih džamija prisutnima su se obratili imam džemata Rainci Gornji Miralem ef. Pjanić, kao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija Enver ef. Alić. S obzirom da je na današnjoj vjerskoj manifestaciji povodom Dana džamija bio prisutan gost-predavač, glavni imam i mjesni imam nisu dugo govorili u svojim obraćanjima. Miralem ef. Pjanić, imam džemata Rainci Gornji, prisutnima je u svoje ime i u ime džematlija džemata Rainci Gornji zaželio dobrodošlicu u njihov džemat, a Enver ef. Alić, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, u kratkim crtama je govorio o ne tako davnom periodu kada smo bili svjedoci pokušaja uništenja svega što je bošnjačko i muslimansko. U svom obraćanju glavni imam je najavio gosta iz Zenice, dr. hfz. Halila ef. Mehtića, koji je, kako reče Enver-ef., nekada davno boravio na području Kalesije, jer je kao učenik Gazi Husrev-begove medrese jedan ramazan kao softa klanjao teravih-namaz.

Upravo o tom vremenu, kada je na području našeg Medžlisa klanjao teravih-namaz, svoje kazivanje otpočeo je hfz. Halil ef. Mehtić. Prije 42 godine uvaženi hafiz je kao učenik drugog razreda medrese bio na ramazanskoj praksi u našoj Kalesiji, a prisjećanje na ta vremena hafizu su osvježila sjećanja. Dokumentarni film o pokušaju uništenja džamija na području Medžlisa Islamske zajednice Kalesija hafiz Mehtić je emotivno popratio, jer su ga slike porušene džamije u Jelovom Brdu podjsetile na njegovog kolegu iz medresanskih dana, Hasiba ef. Ramića. Hasib-ef. i cijelu njegovu porodicu 1992. godine su ubili u haremu džamije u Semizovcu gdje je obavljao imamsku dužnost. Dr. hfz. Halil ef. Mehtić u nastavku je govorio o značaju i važnosti džamije u našim životima, ali i u našim srcima, te istakao da je džamija središte i odredište koje određuje naš način života.

Na kraju svečanosti, prije podne-namaza, istaknutim vakifima džemata Rainci Gornji, koji su pomogli renoviranje džamije dodijeljene su ZAHVALNICE (Vakufname) za njihov doprinos. Vakufname vakifima su dodijelili predsjednik Medžlisa IZ Kalesija dr. sci. Muhamed Alić, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Enver ef. Alić, te dr. hfz. Halil ef. Mehtić.

Više fotografija pogledajte OVDJE

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Šta podrazumijeva putničko zdravstveno osiguranje i kada trebate pod …

Bajramska čestitka: JU Centar za socijalni rad Kalesija

Bajramska čestitka: BKC “Alija Izetbegović” Kalesija

Bajramska čestitka: MM Metal Kalesija

Bajramska čestitka: „UNIS-TOK“ d.o.o. Kalesija

CLOSE
CLOSE