Kalesija

Počinje najveća regionalna kampanja „Milion potpisa za REKOM“/ I građani Kalesije mogu dati svoj potpis


“Milion potpisa za REKOM˝, naziv je regionalne kampanje koja počinje u utorak, 26. aprila u 11.55 časova u više od 40 gradova Bosne i Hercegovine kao i u gradovima u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji.

Tokom, do sada, najveće regionalne kampanje će se prikupljati milion potpisa podrške za osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje SFRJ. (www.zarekom.org).

U istovremenoj akciji u gradovima u regionu učešće će uzeti više od 500 volontera i volonterki, dok će hiljade mladih biti nosioci kampanje prikupljanja potpisa koju će koordinisati Inicijativa mladih za ljudska prava, a koja će u svim zemljama nasljednicama SFRJ trajati do 6. juna.
Potpisi će se u Bosni i Hercegovini skupljati na štandovima u 40 gradova, ali i u okviru on-line potpisivanja peticije http://support.zarekom.org (počevši od 26. aprila).

Prikupljanja potpisa na području Tuzlanskog kantona, vrše omladinske organizacije:
Tuzla – Odred izviđača “Krin”
Živinice – OP “Revolt”
Lukavac – Alternativni kreativni centar
Banovići – Crveni križ općine Banovići
***Kalesija – Omladinska organizacija “AMOK” Kalesija

Pozivamo Vas da posjetite štandove ovih organizacija

Deset godina od kraja oružanih sukoba na tlu nekadašnje SFRJ, ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu, a više od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale. Žrtve su marginalizovane, njihovi glasovi se u javnosti rijetko čuju, a brojevima ubijenih često se manipuliše u političke svrhe.

Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su više od 1.500 udruženja i pojedinaca svih nacija i vjera sa prostora bivše SFRJ, okupljene u Koaliciji za REKOM, da zagovaraju stvaranje nezavisne međudržavne komisije kao vansudskog istražnog tijela koje treba da utvrdi i javno saopšti činjenice o proteklim ratnim zbivanjima. Među njima su udruženja žrtava, nestalih, veterana, logoraša, novinara, manjinskih zajednica, organizacija za ljudska prava.

Komisija će održavanjem javnih slušanja ispovijesti žrtava pomoći da se u regionu čuje njihov glas, i da se na taj način javnost podstakne na saosjećanje, poštovanje i solidarnost sa žrtvama iz svih etničkih skupina. U svom završnom izvještaju, trebalo bi da sačini popis ubijenih i nestalih, masovnih grobnica, logora i drugih mjesta zatvaranja.

Nadamo se da će svi dobronamjerni ljudi potpisom podržati inicijativu koja može da pomogne da se vrati dostojanstvo žrtvama i njihovim porodicama, utvrdi sudbina nestalih i konačno, činjenice o ratnim zločinima.

Simbolični potpisi podrške će tokom juna ove godine zajedno sa Prijedlogom Statuta REKOM-a biti predati svim parlamentima u regionu, od kojih će se tražiti osnivanje komisije. Potpis možete dati i na zvaničnom sajtu http://www.zarekom.org/, na kom su detaljne informacije o Inicijativi za REKOM.

REKOM su do sada podržali predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić, Skupština Crne Gore, Evropska komisija i Evropski parlament, kao i brojne javne ličnosti u regionu.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE