Kalesija 23°

Počela prva konferencija o prevenciji nasilja među djecom i mladima

Prvu konferenciju posvećenoj prevenciji nasilja među djecom i mladima pod nazivom „PrevCon 24“ u organizaciji Univerziteta u Tuzli otvorio je danas ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović. Cilj dvodnevne konferencije je naglasiti važnost prevencije nasilja među djecom i mladima kroz razmjenu informacija i iskustava u predavanjima, praktičnim radionicama i okruglim stolovima. Sponzor konferencije je Vlada Tuzlanskog kantona a partneri su organizacije Save the Children Western Balkans i OSCE BiH. Od naučnog skupa, prema riječima ministra Omerovića, učekuje se da stručnjaci kažu kako ići dalje u situaciji kada je „vršnjačko nasilje kao devijantno ponašanje zahvatilo naše društvo a posebno se manifestuje u obrazovnom sistemu s obzirom da učenici duži period borave zajedno i da ostaju u interakciji i poslije nastave“.


„Nakon ove konferencije mi ćemo nastaviti sa nizom kampanja koje slijede u sljedećoj školskoj godini. Neke sam već javno spominjao a to je da ćemo ojačati školski sport, da ćemo pojačati kulturno umjetničko stvaralaštvo i festival stvaralaštva u školama. Također ćemo voditi i posebnu kampanju koja
treba da pokaže da su i djeca odgovorna, odn. da svako za svoje postupke snosi određenu vrstu odgovornosti. I maloljetnici i djeca ali i njihovi roditelji“, kazao je ministar Omerović.
Prema riječima prorektorice za međunarodnu među-univerzitetsku
saradnju Univerziteta u Tuzli Vesne Bratovčić konferencija upravo naglasak i hoće da stavi na preventivni rad.


„To je vrlo širok pojam i podrazumijeva širu društvenu angažovanost. Dakle ne samo sektor obrazovanja nego sve sisteme koji treba da pruže podršku, mladima djeci, njihovim porodicama i naravno svima koji rade sa mladima a to su nastavnici. Istraživanja se stalno rade ali se istraživanja ne uzimaju prilikom
kreiranja mjera. Akademska zajednica često svoja istraživanja usmjerava prema onom što treba akademskoj zajednici a to je objavljivanje naučnih radova. Nama treba istraživanja koja su stalno prisutna“, istaknula je prorektorica Bratovčić.


Pored angažmana u organizaciji Konferencije te brojnih aktivnosti i kampanja u ovoj oblasti Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona radi na sumiranju rezultata.
„Ovo je još uvijek period kada je ovaj problem snažno prisutan i mi trenutno djelujemo prema njemu ali očekujemo da ćemo u ići u fazu smanjenjaproblema“, kazao je ministar Omerović.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Treće druženje dijaspore i mještana u kalesijskom naselju Brda

U Srebrenici će se održati prvi festival svjetskog filma Silver Fram …

UM “Trik”: U četvrtak kviz o rodnoj ravnopravnosti

Malonogometni turnir Karovine 2024

Rezultati akcije „Lijevak“: Vozači pijani, bez pojasa, koriste mo …

CLOSE
CLOSE