Kalesija 13°

Počela isporuka citostatika za onkološke pacijente

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) Federacije BiH stiglo je novo saopćenje u vezi s nedostatkom citostatika. Kako kažu, Zavod nabavlja i isporučuje 187 različitih lijekova prema zdravstvenim ustanovama, a prema odluci o listi lijekova fonda solidarnosti Federacije BiH kojima se trenutno liječi više od 14.200 pacijenata, što je povećanje od oko 30 posto u odnosu na proteklu godinu.

– Što se tiče nestašice nekoliko citostatika, prema obavještenju sa stranice Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, u privremenom/trajnom prekidu prometa su dva lijeka, ali istovremeno ti lijekovi nisu prijavljeni kao deficitarni u zdravstvenim ustanovama – naveli su iz ZZOR-a.

Kada su u pitanju deficitarni lijekovi, navode da je u proteklim danima izvršena isporuka za Onco BCG injekcije, a Paklitaksel infuzije će biti jednim dijelom isporučene do petka.

– Lijek Irinotekan injekcije će biti isporučen, jedan dio, do petka, 12. aprila, a ostatak do kraja mjeseca. Dio isporuke Metotreksat injekcija će biti najkasnije do utorka, 16. aprila, te će se i ostatak isporuke nastaviti kontinuirano. Za lijek Pemetreksed injekcije je najavljena defektura u proizvodnji do sredine aprila – istaknuli su iz ZZOR-a.

avaz.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sutra obustava saobraćaja u centru Kalesije

  8.juna izložba ilustracija o Tojšićima autora Admira Delića

  U nedjelju memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževa …

  Oglas: Prodajem stan i poslovni prostor u Kalesiji

  Sutra u Kalesiji Dan sporta: Očekuje se prisustvo više od 1000 osnov …

  CLOSE
  CLOSE