Kalesija 16°

Pismo bošnjačkog povratnika iz RS-a Bošnjacima u ostatku BiH: Nećemo vam halaliti…

bosanskiVidimo ovih dana da se širom BiH prikupljaju sredstva kako bi se pomoglo izbjeglicama iz Sirije na njihovom putu ka zapadnoj Evropi. Ovo je i očekivano s obzirom da u BiH skoro da ne postoji stanovnik koji nije napuštao svoj dom, barem na nekoliko dana, pa tako postoji i suosjećanje sa ljudima iz Sirije koji žele spasiti svoju glavu i porodice.

Znate li da djeca u Zvorniku vec 14 dana ne pohađaju nastavu, ne pohađaju nastavu jer njihovi roditelji žele da im djeca uče svoj maternji jezik koji nosi ime bosanski jezik, suosjećate li se sa njima? Prema pisanjima medija i društvenih mreža neki malo, a većina uglavnom nimalo.

Teško se možete i suosjećati jer većina Bošnjaka ne živi u entitetu koji se zove Republika Srpska. Nikada niste osjetili kako je to kada vam u vašoj domovini BiH sistemski zabranjuju da svoj jezik zovete pravim imenom. Pošto niste, vjerujete i da nećete, pa se vjerovatno ne želite zamarati problemima svojih sunarodnjaka koji su odlučili vratit se u svoje domove na obale Drine, Sane, Vrbasa i Save. Vratili su se jer im je bilo tijesno kod vas, vratili su se jer vole više svoje nego vaše, vratili su se da krv ubijenih ne bi bila uzaludna i kako bi svojim bitisanjem na ovim prostorima jasno poručili, nikada više genocid, nikada više odricanja od bošnjačke zemlje.

Zašto se još uvijek nije oglasila Akademija nauke i umjetnosti BiH, zašto se još uvijek nije oglasila BANU, zašto Preporod šuti mudro? Pitaju se roditelji djece na raznoraznim sastancima sa raznoraznim tipovima iz obrazvnog sistema RS. Pisanje profesor Lavića, inače predsjednika bošnjačke zajednice kulture “Preporod“, na jednom od portala jednostavno nije dovoljno, nego je premalo. Sve napisano je tačno i akademski precizno ustanovljeno, ali šta imaju Bošanjci u RS od toga što nam je profa Lavić vanserijski pametan i što je konstatovao stanje u kojem se nalazimo. Bošnjaci u RS-u nemaju kada konstatovati, oni ga osjećaju i nose na svojim plećima.

Ljudi, Bošnjaci, roditeljima djece Bošnjaka u RS-u zbog insistiranja na bosanskom jeziku ovih dana se prijeti, vrše pritisci, šalje policija, vrše informativni razgovori, a šta vi radite?

Jel moguće da se Bakir, Fahrudin, Nermin, Amer, Željko i ostali lideri stranaka u FBiH ne mogu složiti oko pitanja jezika, pa da se jedinstveno oglase po tom pitanju i zajednički stanu u odbranu naziva jezika, države i identiteta? Bošnjaci u RS –u su najhrabriji i najžilaviji dio bošnjačkog korpusa, ali isto tako ne i najgluplji. Odolijevat će se napadima (odelujevali su i kada je bilo najteže), izdržat će još jedan period, ali šta poslije? Jel na povratničku sirotinju spalo da brani bosanski jezik, državnost i identitet Bošnjaka? Da li to oni sami treba da se bore sa sistemom koji je nastao iz genocida? Jel to nemoguće da se bivši i sadašnji reis usaglase i okupe sve političke lidere muslimane u BiH, kako bi izdigli ovaj problem na državno pitanje u institucije cijele države? Jesu li se tako lahko morale podijeliti pare od elektro prenosa i ustanovit cijene akciza, a da se prije tog ne utvrdi kojim jezikom se Novalić obraća institucijama RS?

Da li mislite da ukoliko Bošnjaci RS popuste i odreknu se bosanskog jezika da ćete ga i vi na ograničenom teritoriju moći imati na raspolaganju dokle hoćete? Vi ćete biti Bošnjaci koji govore bosanskim jezikom, a Bošnjaci iz RS Bošnjaci koji govore bošnjačkim, pa za nekih pedestak godina , ako opstanemo u ovakvoj državi i na ovim prostorima, imat ćete Bošnjake koji govore dva jezika i imaju dva maternja.

Bilo bi i pošteno da svi izađu i kažu nije nas briga za vas tamo, što ste se vraćali? Pa da se onda okrenu i Bošnjaci u RS-u SNSD-u, SP-u, PDP-u i počnu se učlanjivati u te stranke kako bi ostvarivali svoja prava i svoje političko bitisanje.

Ukoliko Bošnjake u ovom dijelu BiH opet ostavite na cijedilu i same u borbi koju mogu lahko izgubiti, znajte da vam nikada neće halalit ni na ovom ni na onom svijetu i da će vas čekati da u vas upru prst i kažu oni su nas pustili da budemo narod bez jezika i identiteta.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Damir Džafić izabran za novog predsjednika Nogometnog saveza općine …

  Objavljen Javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći učenici …

  63-godišnja Zeničanka diplomantica na Odsjeku za arapski jezik i knj …

  Žena i dvoje djece pronađeni mrtvi u stanu muškarca koji se sinoć …

  Šesti memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ik …

  CLOSE
  CLOSE