Kalesija 15°

Petak 5. juli – Na današnji dan

images– 1811. Venezuela je postala prva južnoamerička država koja je proglasila neovisnost od španjolskih kolonijalnih vlasti.

– 1880. Rođen je češki violinista i skladatelj Jan Kubelik. Nastupajući po velikim glazbenim središtima Europe i Amerike, stekao ugled jednog od najistaknutijih violinista svojega vremena. Skladao koncerte (6) i glazbene minijature za violinu, Američku simfoniju, kadence za violinske koncerte Mozarta, Beethovena, Paganinija, Čajkovskog i Brahmsa.

– 1857. Rođena njemačka revolucionarka i istaknuta predstavnica radničkog pokreta u svijetu Clara Zetkin. Na njezin prijedlog 8. ožujka je proglašen Međunarodnim danom žena.

– 1889. Rođen francuski pisac, slikar i redatelj Jean Cocteau. Prošao je kroz sve faze moderne umjetnosti – kubizam, dadaizam, nadrealizam, a po raznolikosti opusa smatra se korifejom francuskog duha (“Orfej”, “Strašna djeca”, “Pijetao i Arlekin”). Član Francuske akademije postao je 1955. godine.

– 1901. Rođen je ruski kazališni redatelj i glumac Sergej Vladimirovič Obrascov, osnivač Državnog centralnog kazališta lutaka. Režirao je više od 50 lutkarskih predstava koje se smatraju antologijskim djelima tog kazališnog žanra.

– 1943. Njemačkom ofenzivom iz smjera Orela i Harkova na sovjetske položaje počela je Kursko-orelska bitka, jedna od najvećih bitaka u Drugom svjetskom ratu.

– 1994. Palestinski vođa Jaser Arafat, koji je doputovao na Zapadnu obalu nakon 27 godina izbjeglištva, najavio je stvaranje države Palestine na teritoriji pod palestinskom samoupravom, s glavnim gradom u istočnom Jeruzalemu.

– 2001. Makedonske vlasti i albanski pobunjenici postigli su dogovor o primirju. Mirovni sporazum kojim su okončani višemjesečni sukobi u Makedoniji, potpisan je 13. kolovoza u Ohridu.

– 2003. Dvije Čečenke aktivirale eksploziv na otvorenom rock festivalu, koji se održavao na moskovskom aerodromu. U eksploziji je poginulo 16 osoba, uključujući i teroristkinje, a 60 ih je ozlijeđeno.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Damir Džafić izabran za novog predsjednika Nogometnog saveza općine …

  Objavljen Javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći učenici …

  63-godišnja Zeničanka diplomantica na Odsjeku za arapski jezik i knj …

  Žena i dvoje djece pronađeni mrtvi u stanu muškarca koji se sinoć …

  Šesti memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ik …

  CLOSE
  CLOSE