Kalesija 12°

Pendeš: U BiH ostalo nešto više od 7.000 tona naoružanja

U BiH je od 24.000 tona naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, ostalo nešto više od 7.000 tona, s tim da je tu uračunata i perspektivna municija, rekla je ministrica odbrane BiH u tehničkom mandatu Marina Pendeš. Pendeš je rekla novinarima u Sarajevu da je na današnjoj sjednici Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva, čiji je organizator Misija OSCE-a u BiH, bilo riječi o nastojanjima da se doprinese povećanju stepena sigurnosti u BiH na način da sva nesigurna municija, ekplozivna sredstva i viškovi naoružanja budu na adekvatan način zbrinuta.

Ona je podsjetila da su, prema odluci Predsjedništva BiH, uništavanje, doniranje i prodaja metode zbrinjavanja nesigurne municije, ekplozivnih sredstava i viškova naoružanja.

“Resorno ministarstvo nikada nije raspisalo konkurs kada je u pitanju prodaja”, rekla je Pendeš i dodala da je do sada samo bilo zastupljeno uništavanje i doniranje.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Aleksander Čupligin istakao je da ova misija pruža podršku bezbjednom upravljanju naoružanjem i municijom u posjedu Oružanih snaga BiH i da radi na unapređenju bezbjednosti infrastrukture na perspektivnim lokacijama skladišta.

On je istakao da je Misija OSCE-a zajedno sa svojim međunarodnim i domaćim partnerima realizovala projekat “Safe Up”, zahvaljujući kojem su ostvarena konkretna poboljšanja infrastrukture na lokacijama skladišta municije i naoružanja.

Prema njegovim riječima, u okviru ovog projekta otvorena je i laboratorija za testiranje municije.

Čupligin je rekao da će OSCE i dalje biti pouzdani partner Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, te sa njima zajednički raditi na unapređenju sigurnosne infrastrukture i umanjenju preostalih sigurnosnih rizika.

Izvor: klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 2. 2024.)

  Odbojkaši danas gostuju u Goraždu

  Vrhovni sud FBiH donio pravosnažnu presudu i Harisu Haračiću iz Teo …

  Obavljen žrijeb osmine finala Evropske lige

  Poznati parovi osmine finala Konferencijske lige

  CLOSE
  CLOSE